BiH

potpisan sporazum

BiH prva u regionu počela sa deportacijama ilegalnih migranata iz Pakistana

03/08/2022
FOTO: Ilustracija

Svi oni koji ilegalno borave u BiH i nemaju pravo na međunarodnu zaštitu, biti deportirani u zemlje porijekla

Bosna i Hercegovina je prva država u regionu – na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti, koja je počela sa deportacijama državljana Pakistana koji nezakonito borave u Bosni i Hercegovini.

Portparol Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić je izjavio za Fenu da je, nakon što je potpisan Sporazum o readmisiji između BiH i Pakistana i dugotrajnih priprema koje su prethodile tome između sigurnosnih agencija BiH i Pakistana, izvršena prva deportacija državljana Pakistana u Islamabad.

Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina namjerava u narednom periodu nastaviti s tom praksom. Kaže da će svi oni koji ilegalno borave u BiH i nemaju pravo na međunarodnu zaštitu, biti deportirani u zemlje porijekla.

Podsjetio je da je Ministarstvo sigurnosti BiH još prije godinu i po dana, istovremeno kad se strateški pristupilo rješavanju migracija u BiH, kao jedan od ključnih ciljeva identificiralo i povratak ilegalnih migranata u njihove zemlje porijekla, tako da je istovremeno inicirano potpisivanje sporazuma o readmisiji.

– To je preduvjet da bi se mogli ovi ljudi koji dođu u našu državu, koji pokušavaju da tranzitiraju preko BiH prema zemljama zapadne Evrope, dakle oni koji se nađu tu da bi mogli da ih vratimo u njihove zemlje porijekla, prvi korak je da potpišemo sporazum o readmisiji s tim zemljama – pojasnio je Malagić, te dodao da je s Pakistanom to završeno.

Kaže da je to jedan regionalni uspjeh, s obzirom da čak ni zemlje u regionu pa i šire nemaju takav sporazum. Napominje da je Pakistan bio vrlo visoko po broju migranata u BiH, na prvom ili drugom mjestu zajedno s državljanima Afganistana.

Malagić je naveo da je Ministarstvo sigurnosti BiH još prije godinu dana iniciralo potpisivanje sporazuma o readmisiji. Obratili su se Egiptu, Maroku, Afganistanu, Libanu, Bangladešu, Iranu i Tunisu i još nekim zemljama. Napominje da su te inicijative upućene i Palestini, Jemenu, Libiji, Eritreji i Somaliji.

– To su se sve, praktično, zemlje koje su izvor ilegalnih migracija u BiH. Namjeravamo sa svim tim zemljama da uspostavimo saradnju da bi u narednom periodu mogli da izvršimo vraćanje migranata – istaknuo je Malagić.

Podsjetio je da BiH ima potpisane sporazume o readmisji sa svim zemljama u regionu, šire sa zemljama Evropske unije, ali „izvan ovog našeg užeg dijela Pakistan je prva zemlja i zemlja koja je izvor masovnih migracija sa kojom je potpisan taj sporazum“.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.