MVP

BiH se nije pridružila sankcijama EU protiv Rusije

igor_crnadak20334

BiH se nije pridružila restriktivnim mjerama uvedenim Rusiji kao odgovor na aneksiju Krima i Sevastopolja, kao ni Deklaraciji Evropskog vijeća od 20. juna 2019. godine kojom se te mjere produžavaju

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine odbacilo je tvrdnje pojedinih medija da se BiH pridružila sankcijama Evropske unije protiv Rusije te napominju da je stav BiH u vezi s tim pitanjem ostao nepromijenjen.

BiH se nije pridružila restriktivnim mjerama uvedenim Rusiji kao odgovor na aneksiju Krima i Sevastopolja, kao ni Deklaraciji Evropskog vijeća od 20. juna 2019. godine kojom se te mjere produžavaju, saopćava Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Šef Misije BiH pri Evropskoj uniji u Briselu upoznao je sve diplomate u tom diplomatsko-konzularnom predstavništvu sa instrukcijom Ministarstva od 15. aprila 2019. godine u kojoj se izričito navodi da se BiH ne može pridružiti ovim mjerama.

Od svih članova Misije zatraženo je da postupaju po instrukciji Ministarstva i takav stav BiH ostaje na snazi, pojašnjeno je u saopćenju.