BiH skinuta s liste zemalja Moneyvala s nedostacima u pravnom okviru

BiH

MONEYVAL

Bosna i Hercegovina skinuta je s liste zemalja Moneyvala koje imaju nedostatke u pravnom okviru u vezi s finansiranjem terorizma.

Na 52. plenarnoj sjednici Moneyvala, koja se održava u Strasbourg od 6. do 8. decembra, razmatran je i napredak država pod jurisdikcijom Moneyvala, a koje su identificirane sa nedostatcima u pravnom okviru vezanom za FATF preporuke koje se tiču finansiranja terorizma i ciljanih mjera u vezi terorizma i finansiranja terorizma.

U okviru navedenog izvještavanja Moneyval Komitet je upoznat da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo Odluku o provedbi Rezolucije 1373. Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, te da je Odluka objavljena i da je već u primjeni.

Nakon analiza Odluke, Sekretarijat MONEYVAL-a je zaključio da predmetna Odluka predstavlja pravni okvir za provedbu Rezolucije 1373. Vijeća sigurnosti UN-a. Odluka definira postupak za primjenu finansijskih restriktivnih mjera iz UN Rezolucije, na prijedlog nacionalnih nadležnih tijela ili zahtjeva druge države. Odluka postavlja osnove za uvrštavanje na listu imenovanih osoba, koje se pojavljuju u skladu sa kriterijima UN Rezolucije 1373.

Zbog gore navedenih razloga i uzimajući u obzir postignuti napredak, MONEYVAL Komitet je na 52. plenarnoj sjednici usvojio zaključak kojim se Bosna i Hercegovinu skida sa liste zemalja s nedostatcima u pravnom okviru, te daljnja primjena ovog pravnog okvira bit će praćena u okviru redovne procjene napretka Bosne i Hercegovine za 4. krug MONEYVAL evaluacije.