Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH spremna da pomogne Francuskoj

udarna grupa za borbu protiv terorizma 1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine spremno je pružiti pomoć Francuskoj nakon sinoćnjih terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 129 osoba, ali još uvijek nema informacija o tome da li među poginulim i 352 povrijeđenih ima državljana BiH, javja Anadolu Agency.

“Vijeće ministara BiH će vrlo aktivno raditi na provedbi borbe protiv terorizma i ekstremizma”, istakao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH po okončanju vanrednog sastanka Udarne grupe za borbu protiv terorizma u Sarajevu.

Sastanku su prisustvovali i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i glavni državni tužilac BiH Goran Salihović.

“Možemo, u slučaju potrebe, da pomognemo hitno i na vrijeme kolegama u Francuskoj, da se rasvijetli i istraži događaj Parizu. Mislim da se protiv terorizma ne možemo boriti na način da ga stavimo pod kontrolu i da ga nadziremo”, rekao je Mektić.

On je dodao kako terorizam treba pobjeđivati u njegovom izvorištu i tamo gdje on nastaje.

udarna grupa za borbu protiv terorizma

“Mi znamo gdje je to. Postoji teroristička organizacija koja se nalazi na prostoru Sirije, Iraka i tako dalje. Mi imamo antiterorističku koaliciju od 80 zemalja članica, među kojima se nalazi i Bosna i Hercegovina”, kazao je Mektić.

On je upozorio i kako postoji “radikalna ideologija koja se prihvata i u BiH”, kao i “određena terorističa djela”.

“Mislim da ne trebamo ići na način da se nosimo sa problemom, da ga držimo pod kontrolom, već to trebamo uništiti i eliminisati. Mi smo izuzetno ranjivi što se tiče terorizma. Terorizam je prijetnja da uništi državu. Ili ćemo postići jedan konzensus da mi uništimo i pobijedimo terorizam, kome nije mjesto u BiH, ili ćemo imati problem da će terorizam nadjačati i državu i uništiti sve odnose u ovoj državi”, upozorio je Mektić.

Na sastanku je zaključeno da mir i bezbjednost nemaju cijenu.

Inače, zastave ispred Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu večeras su spuštene na pola koplja.

Ranije je tužilaštvo u Parizu saopćilo je kako je broj smrtno stradalih u sinoćnjim terorističkim napadima u glavnom gradu Francuske porastao na 129 osoba. U napadima za koje je danas odgovornost preuzela teroristička organizacija ISIS, prema podacima tužilaštva Pariza, ranjeno je 352 ljudi, među kojima se 99 osoba nalazi u kritičnom stanju.

Za sada je poznato da je u napadima na nekoliko lokacija u Parizu učestvovalo osam pripadnika terorističke organizacije ISIS, među kojima se nalazi jedan francuski državljanin. Pronađen je i sirijski pasoš napadača sa stadiona Stade de France. Prema tvrdnjama tužilaštva, sirijski pasoš koji je pronađen na nacionalnom stadionu pored tijela jednog od napadača, govori da je on 1990. godište i da nije bio poznat francuskoj obavještajnoj službi.

U Francuskoj je proglašeno vanredno stanje i trodnevna žalost nakon napada.