BiH

stekli uslove

BiH spremna za punopravno članstvo u Mehanizmu civilne zaštite EU

22/10/2021
Foto Fena/Kanita Alijagić

Direktor Civilne zaštite Hrvatske Damir Trut je kazao da u velikim nesrećama i katastrofama niti jedna država nema toliko kapaciteta da može sama reagirati

Konferencijom „Izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Evropske unije“ i praktičnom vježbom u okviru projekta „EU za bolju civilnu zaštitu“ u BiH, koja je održana ovog mjeseca, BiH je stekla uslove za apliciranje za pristupanje u punopravno članstvo u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu.

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU u BiH Nicolas Bizel izrazio je nadu da će BiH uskoro biti dio Mehanizma kako bi zajedno odgovorili na buduće prirodne katastrofe.

– EU će nastaviti podržavati BiH u izgradnji efikasnog mehanizma civilne zaštite. U Briselu postoji jasna opredijeljenost da se BiH pridruži Mehanizmu – naglasio je Bizel.

Evropska unija je uložila oko 2,5 miliona eura, i to 1,5 miliona eura za pripremu planova projekata i analize, i milion eura za najsofisticiraniju opremu (IT oprema, radio sistemi, kao i oprema za spašavanje iz ruševina), koju koriste spasilačke službe iz EU

Benefiti projekta su, kako je kazao Bakir Dautbašić iz Ministarstva sigurnosti BiH, da BiH ima 200 certificiranih spasilaca koji mogu ravnopravno učestvovati u akcijama spašavanja, kako u BiH, tako i regiji i EU, kada se Mehanizam EU pozove u intervenciju.

– Entitetske uprave civilne zaštite, Republike Srpske, Federacije BiH, Odjel za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH, spremni su da učestvuju, da vodimo računa o sigurnosti naših spasilaca i da budemo nit koja, u jednom trenutku dijeli ugrožene od života i smrti, da prevagne život. To je naša najhumanija misija i posao koji ćemo u budućem periodu raditi i na prostoru EU – rekao je Dautbašić.

Izrazio je očekivanje da će BiH već naredne godine postati punopravni član Mehanizma.

Direktor Civilne zaštite Hrvatske Damir Trut je kazao da u velikim nesrećama i katastrofama niti jedna država nema toliko kapaciteta da može sama reagirati.

– Mi smo certificirali veliki broj spasilaca iz BiH u različitim segmentima koji su naučili kako raditi kao pojedinac, kako raditi kao tim, ili kako raditi kao cjelokupna snaga Bosne i Hercegovine – zaključio je Trut.

Predstavnici entitetskih uprava civilne zaštite, RS i FBiH, Milan Novitović i Majda Kovač ukazali su na važnost projekta koji je donio ogromne benefite ne samo u osposobljenosti spasilaca, njihovoj vrhunskoj spremnosti da kvalitetno odgovore u teškim situacijama i pruže pomoć svim institucijama i građanima BiH, već da imaju i prijatelje u državama regije i EU koji bi u teškim situacijama, prirodne katastrofe i nesreće, bili na usluzi i građanima i spasilačkim službama.

Oni su zaključili da je dvogodišnja realizacija projekta pokazala i to da je uspjeh veći ukoliko postoji dobra koordinacija Ministarstva sigurnosti BiH, a ono što je vrijednost projekta je jačanje kapaciteta, ali i jačanje koordinacije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.