BiH

ministarstvo vanjskih poslova

BiH traži od Hrvatske zvanične stavove povodom dešavanja u pograničnom pojasu

16/05/2020

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković naglasila je da razumije potrebu poboljšanja nadzora nad državnom granicom u oblasti kontrole ilegalnih migracija, koje su veliki sigurnosni izazov za sve zemlje u regionu, ali da se najbolji efekti na tom planu mogu ostvariti samo uz uzajamnu saradnju i blisku koordinaciju

Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVPBiH) traži od institucija Republike Hrvatske zvanične stavove povodom dešavanja u pograničnom pojasu.

Na osnovu dopisa kojeg su predstavnici Unsko-sanskog kantona dostavili putem Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u petak, 15. maja, putem diplomatskih kanala zatražilo pojašnjenje institucija Republike Hrvatske oko aktivnosti koje se poduzimaju od Hrvatskih šuma u pograničnom pojasu kod planine Plješevice i bivšeg aerodroma Željava.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković naglasila je da razumije potrebu poboljšanja nadzora nad državnom granicom u oblasti kontrole ilegalnih migracija, koje su veliki sigurnosni izazov za sve zemlje u regionu, ali da se najbolji efekti na tom planu mogu ostvariti samo uz uzajamnu saradnju i blisku koordinaciju.

– Stoga u Ministarstvu očekuju da će vlasti Republike Hrvatske predočiti zvanične informacije i upoznati institucije u Bosni i Hercegovini o mjerama i razlozima za poduzimanje određenih aktivnosti koje se različito interpetiraju u javnosti te u dobrosusjedskom maniru u što kraćem periodu dogovoriti obostrano prihvatljivo rješenje – saopćeno je iz MVP-a BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.