USK

Bihać u 2019. izdvojio skoro dva miliona KM za cestovnu infrastrukturu

bihac projekti nacelnik (1)

Pažnja je bila usmjerena i na infrastrukturne projekte, održavanje cesta i signalizacije, te zamjenu sistema gradske-javne rasvjete

Grad Bihać i Zavod za prostorno uređenje u prošloj godini realizirali su projekte u vrijednosti od oko 3,6 miliona KM, od čega je skoro dva miliona maraka uloženo u izgradnju cestovne infrastrukture.

Pažnja je bila usmjerena i na infrastrukturne projekte, održavanje cesta i signalizacije, te zamjenu sistema gradske-javne rasvjete.

-Izgradili smo cestovnu infrastrukturu u vrijednosti od skoro dva miliona KM, a podjednako su bili zastupljeni urbano područje i prigradska naselja. Više od 300.000 maraka izdvojili smo za čišćenje kanala za odvodnju oborinskih voda. U izgradnju i rekonstrukciju prostora, odnosno instalacija i građevina za zajedničko korištenje usmjerili smo oko 1,7 miliona maraka – riječi su direktora Zavoda za prostorno uređenje grada Bihaća Ademira Toromanovića.

Među najbitnijim prošlogodišnjim projektima bila je rekonstrukcija javne rasvjete u gradskim i prigradskim područjima.

-Osiguravši 880.000 KM uspjeli smo zamijeniti dio javne rasvjete na području grada, naročito kada je u pitanju gradsko središte, ali i neka prigradska naselja koja uopšte nisu imala rasvjetu. U jednom projektu smo imali i značajnu podršku Vlade Švedske, tako da možemo biti zadovoljni urađenim. Projekt je u potpunosti pokazao svoju opravdanost i isplativost – dodao je Toromanović.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je važnost realizacije svih projekata, te najavio maksimalni angažman i u 2020. godini.

-Ovo bi trebalo biti sasvim normalno, da jedan grad ima asfalt, rasvjetu i ostale osnovne stvari. Zato smo i radili u tišini, a sada samo sumirali rezultate. Izuzetno sam zadovoljan i ponosan, jer je napravljen veliki iskorak. Međutim, još dosta posla je pred nama, tako da ne mislimo na ovome stati – ustvrdio je gradonačelnik Fazlić.

Spomenut je samo dio planiranih aktivnosti u tekućoj godini, među kojima su pokrivanje dijela kanala Drobinica i popločavanje oko Kapetanove kule u centru grada.