Analitički izvještaj

Delegacija EU u BiH: Intergitet ključan za neovisno pravosuđe

Delegacija eu u bih

Ističe se da Evropska unija podržava sva nastojanja da se operacionaliziraju nalazi izvještaja grupe eksperata o jačanju transparentnosti pravosuđa

Sud Bosne i Hercegovine, u otvorenom pismu od 28. januara, pozvao je nadležne vlasti da na jednak način urede pitanje podnošenja, verifikacije i obrade finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija.

U pitanju je konstruktivan pristup koji bi, uporedo sa procesima koji su već u toku, trebao dovesti do kredibilnih provjera integriteta.

U Analitičkom izvještaju priloženom uz Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, navodi se da “nepostojanje efikasnog sistema za podnošenje, verifikaciju i obradu finansijskih izvještaja ozbiljno utiče na kredibilitet napora da se ojača integritet u pravosuđu.”

– Integritet je ključan za neovisno, nepristrasno, odgovorno, profesionalno i učinkovito pravosuđe. Izvještaj grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH objavljen u decembru 2019. godine navodi “da bi se povratilo povjerenje stanovništva, pravosuđe mora odmah pokazati potpunu transparentnost i odlučnost da uspostavi rigorozan i kredibilan sistem provjera imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija” – saopćeno je iz Delegacije EU U BiH.

Ističe se da Evropska unija podržava sva nastojanja da se operacionaliziraju nalazi izvještaja grupe eksperata o jačanju transparentnosti pravosuđa.

Iz Delegacije EU u BiH upućen je poziva svim relevantnim vlastima da poduzmu hitne korake kako bi se poboljšao integritet pravosuđa u BiH.