BiH

O isključenjima Vujovića i Tokića

Bijedić: Nekim ljudima u Sarajevu ne odgovara jak SDP u TK

17/07/2019

Mi smo ovdje osvojili 37 posto glasova i mi smo tražili da se barem proporcionalno pitamo broju glasova koje smo donijeli

Bivši predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić izjavio je danas da je odluka najviših organa Socijaldemokratske partije BiH o isključenju iz te stranke Žarka Vujovića i Huseina Tokića neprihvatljiva te očekuje da ona bude poništena, a u suprotnom najavljuje osnivanje nove političke partije.

Na pres-konferenciji u Tuzli, Bijedić je ustvrdio da bi oko hiljadu članova iz SDP-a Tuzlanskog kantona moglo napustiti stranku, a u slučaju osnivanja nove stranke, navodi da će ona biti socijaldemokratski orijentisana i štititi interese svih ljudi, a ne samo pojedinaca.

Bijedić je mišljenja da “nekim ljudima u Sarajevu ne odgovara jak SDP u Tuzlanskom kantonu”.

-Mi smo ovdje osvojili 37 posto glasova i mi smo tražili da se barem proporcionalno pitamo broju glasova koje smo donijeli. Međutim, imali smo apsurdnu situaciju na Kongresu nedavno, da donosimo 37 posto glasova, a pitamo se tri posto. Imali smo i situaciju da su općine Gradačac, Lukavac i Gračanica donijele 20.000 glasova i dobile šest članova u Glavnom odboru, dok je Banjaluka dobila 980 glasova i ima osam članova Glavnog odbora. Ove tri općine iz Tuzlanskog kantona napravile su bolji rezultat nego čitav Sarajevski kanton – smatra Bijedić.

On je izrazio očekivanje da će Vujović i Tokić ipak biti vraćeni u SDP.

– Svi smo svjesni da je Tuzlanski kanton do sada imao vladu jednog čovjeka. To je bila privatna Vlada. Da smo mi u februaru ušli u vlast, SDP bi imao jedan snažan uzlet. Nadam se da će biti poništene odluke o isključenju ovih ljudi iz SDP-a. Ako u Glavnom odboru SDP-a ne budu dovoljno mudri i ako i dalje budu mislili samo na svoje pozicije, onda ovo sve liči na aparthejd – naveo je Bijedić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.