Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opstrukcije EU standarda

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Enver Bijedić”

enver bijedic – pixsell

Zajedno sa bratićem suvlasnik je dvije privatne firme. Jedna od njih, firma “Boje i lakovi svjetlost” u Tuzli, posluje s državnim institucijama

Fokus.ba nastavlja sa objavom 12 funkcionera na državnom nivou koji su u proteklim godinama pa sve do danas činili sve da BiH ne dobije Zakon o sukobu interesa u skladu sa evropskim standardima.

Enver Bijedić (Socijaldemokrati), poslanik koji u Predstavničkom domu PSBiH djeluje u Klubu DF-a, po važećim propisima bi trebao biti u sukobu interesa. Zajedno sa bratićem Elsadom Bijedićem suvlasnik je firme „Boje i lakovi svjetlost“ u Tuzli.

Ova firma je od 2018-2020. potpisivala direktne sporazume sa državnom institucijom. Sporazumi su sa Agencijom za antidoping kontrolu potpisivani za servisiranje vozila. Također, zajedno sa bratićem Elsadom Enver Bijedić je i osnivač firme BBL Tuzla.

Bijedić je 1. jula je oslobođen optužbi za zloupotrebe u privrednom poslovanju. On se teretio za protivpravne poslove dok je bio direktor Direkcije za izgradnju TK.

Zakon o sukobu interesa jedan je od prioriteta EU za sticanje kandidatskog statusa BiH. Zakon je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH, ali nije dobio podršku zastupnika/ca u Domu naroda PSBiH. Više od 300 važnih funkcionera/ki u BiH direktno ili indirektno se nalazi u sukobu interesa.

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Dragan Čović”

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Nikola Špirić”

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Asim Sarajlić”

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Lazar Prodanović”

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Nenad Nešić”