Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opstrukcije EU standarda

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Lazar Prodanović”

prodanovic

Redovno je obarao novi zakonm, a i sam bi po međunarodnim propisima trebao biti u sukobu interesa. Godinama je bio u Vijeću Agencije za lijekove BiH kao i parlamentarac

Fokus.ba nastavlja sa objavom 12 funkcionera na državnom nivou koji su u proteklim godinama pa sve do danas činili sve da BiH ne dobije Zakon o sukobu interesa u skladu sa evropskim standardima.

Lazar Prodanović (SNSD), delegat u Domu naroda Parlamenta BiH je kao državni delegat redovno obarao novi Zakon o sukobu interesa. Po međunarodnim propisima odnosno smjernicama OECD-a bi i sam trebao biti u sukobu interesa.

Naime, godinama je bio parlamentarac kao i član Vijeća Agencije za lijekove BiH. Osim što je u Parlamentu bio zakonodavac agenciji, kao parlamentarac je čak postavljao i pitanja vezana za ovu agenciju.

Uporedo s tim Prodanović je i osnivač i suvlasnik bolnice Sv. Nikola u Milićima. Njegov sin Vladilen je vlasnik Specijalističkog centra Eskalup u Bratuncu. Obje ove zdravstvene ustanove su po prirodi posla povezane za zdravstvenim sistemom u BiH, a time i sa Agencijom za lijekove. Naprimjer, direktno su povezane sa Ministarstvom zdravstva RS, koj dijelom predlaže imenovanje članova Agencije za lijekove BiH.

Zakon o sukobu interesa jedan je od prioriteta EU za sticanje kandidatskog statusa BiH. Zakon je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH, ali nije dobio podršku zastupnika/ca u Domu naroda PSBiH. Više od 300 važnih funkcionera/ki u BiH direktno ili indirektno se nalazi u sukobu interesa.

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Dragan Čović”

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Nikola Špirić”

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Asim Sarajlić”