Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protiv evropskog puta BiH

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Nikola Špirić”

nikola-spiric-db

Fokus.ba nastavlja s objavom 12 tekstova kao i kratkih video prikaza o tome ko su osobe u najvišoj zakonodavnoj instituciji države koji ne samo koče donošenje Zakona o sukobu interesa, a koji su i sami u očitom sukobu interesa

Fokus.ba nastavlja sa objavom 12 funkcionera na državnom nivou koji su u proteklim godinama pa sve do danas činili sve da BiH ne dobije Zakon o sukobu interesa u skladu sa evropskim standardima.

Jedan od njih je visoki zvaničnik SNSD-a Nikola Špirić koji u rukovodstvo Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Na sjednici Doma naroda od 22. maja Špirić je digao ruku za negativno komisijsko mišljenje od tom zakonu, čime je glasao protiv ovog rješenja.

Inače, za Špirića su se u protekloj deceniji vezale brojne afere, ali sudski on još nije odgovarao. U septembru 2018. dospio je crnu listu Sjedinjenih Američkih Država zbog umiješanosti u značajnu korupciju. Navodi se da je Špirić kao “poslanik umiješan u sticanje koristi na osnovu javne korupcije, prihvatanje neprikladnih usluga u zamjenu za njegov rad kao ličnosti na javnoj poziciji sa koje se miješao u javne procese, a sve tokom mandata poslanika Predstavničkog doma”.

Špirić je redovno glasao protiv novog Zakona o sukobu interesa. S druge strane izbjegao je procesuiranje za famoznu kupovinu Audija Q7 iz 2008. godine. Naime, njemu je kao predsjedavajućem Vijeća ministara BiH 2008. za 219.900 KM kupljen Audi Q7 od brčanske firme “Transjug L”.

Ali, odgovarali su, a potom i osuđeni drugi, i to za prevaru i zloupotrebu položaja u vezi sa ovom nabavkom. Da apsurd bude još veći, Špirič je i aktuelni član Komisije za praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije BiH?!

Zakon o sukobu interesa jedan je od prioriteta EU za sticanje kandidatskog statusa BiH. Zakon je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH, ali nije dobio podršku zastupnika/ca u Domu naroda PSBiH. Više od 300 važnih funkcionera/ki u BiH direktno ili indirektno se nalazi u sukobu interesa.

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Dragan Čović”