Opstrukcije EU standarda

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Asim Sarajlić”

asim sarajlic – pixsell

Jedan je od funkcionera koji je znatno opterećen procesima za korupciju, na crnoj je listi SAD-a, a njegova stranka je dugo opstruirala donošenje Zakona o sukobu interesa u skladu sa evropskim standardima

Fokus.ba nastavlja sa objavom 12 funkcionera na državnom nivou koji su u proteklim godinama pa sve do danas činili sve da BiH ne dobije Zakon o sukobu interesa u skladu sa evropskim standardima.

Asim Sarajlić, delegat SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, jedan je od onih funkcionera koji su znatno opterećeni sudskim procesima zbog učestvovanja u visokoj korupciji. Sarajlić je donedavno bio vlasnik dvije optužnice za korupciju, a trenutno mu se sudi u jednom predmetu i to u aferi „Asim“ zbog trgovine utjecajem.

Za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju u predmetu „Bosna“ nepravomoćno je oslobođen, za razliku od Amira Zukića i drugih optuženih u ovom predmetu.

Od aprila ove godine Sarajlić se nalazi na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država jer je uključen u korupciju visokog nivoa.

Inače, kadrovi SDA u institucijama BiH, pa i on sam, su dugo opstruisali novi zakon o sukobu interesa u skladu sa evropskim standardima. U posljednje vrijeme ga deklarativno podržavaju, za razliku od njihovih koalicionih partnera na nivou države, SNSD-a i HDZ-a BiH.

Zakon o sukobu interesa jedan je od prioriteta EU za sticanje kandidatskog statusa BiH. Zakon je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH, ali nije dobio podršku zastupnika/ca u Domu naroda PSBiH. Više od 300 važnih funkcionera/ki u BiH direktno ili indirektno se nalazi u sukobu interesa.

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Dragan Čović”

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Nikola Špirić”