Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opstrukcije EU standarda

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Nenad Nešić”

nenad nesic – pixsell

Nešić je kažnjen zbog sukoba interesa, bio je i poslanik i direktor Puteva RS. Brat mu je vlasnik firme u Istočnom Sarajevu koja posluje sa državnim institucijama

Fokus.ba nastavlja sa objavom 12 funkcionera na državnom nivou koji su u proteklim godinama pa sve do danas činili sve da BiH ne dobije Zakon o sukobu interesa u skladu sa evropskim standardima.

Nenad Nešić, aktuelni je poslanik u Predstavničkom domu PSBiH i predsjednik DNS-a. On je na ovim izborima i kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Zbog sukoba interesa već je kažnjen i to u maju prošle godine. Naime, od 2018. do 2020. istovremeno je bio i poslanik i direktor „Puteva RS“. Kažnjen je sa 10 posto od plate u trajanju od šest mjeseci.

Međutim, Nešić je i osnivač preduzeća N-Group u Istočnom Sarajevu. Na čelu ovog preduzeća sada je njegova supruga Maja. Njegov brat Predrag vlasnik je preduzeća N-Trade u Istočnom Sarajevu. N-Trade je od 2017. do 2021. poslovao sa državnim institucijama. Dakle za vrijeme mandata Nenada Nešića kao državnog poslanika

Zakon o sukobu interesa jedan je od prioriteta EU za sticanje kandidatskog statusa BiH. Zakon je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH, ali nije dobio podršku zastupnika/ca u Domu naroda PSBiH. Više od 300 važnih funkcionera/ki u BiH direktno ili indirektno se nalazi u sukobu interesa.

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Dragan Čović”

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Nikola Špirić”

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Asim Sarajlić”

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Lazar Prodanović”