Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ofanziva pod kharkivom

Ukrajinci ušli u Kupyansk, pala je ključna ruska tačka

ukrajina kupyansk

Potvrđeno je to i fotografijom na kojoj ukrajinski vojnici stoje ispred zgrada gradske uprave. Ruski izvori su objavili da se ruska vojska povukla sa dvije trećine grada

Ukrajinci su ušli u Kupyansk, ključnu tačku za ruske okupacione snage kada je istočni front u pitanju.

Potvrđeno je to i fotografijama na kojima ukrajinski vojnici stoje ispred zgrada gradske uprave. Ruski tvrde da Ukrajinci kontrolišu “samo” dvije trećine Kupyanska!

Još jučer je potvrđeno i snimcima da su Ukrajinci srušili ključni most kojim se dolazi u grad sa istočne strane i tako onemogućili da Rusi dovedu veće pojačanje kako bi pokušali zadržati okupirani grad.

Ukrajinske snage u protekla četiri dana u brutalnom su jurišu na kharkivskom fronu. Do sada su oslobodile desetine naseljenih mjesta i gradova. Ukupno su Ukrajinci za posljednja četiri oslobodili oko 2.500 kvadratnih kilometara svoje zemlje.

Prije nego su ušli u Kupyansk Ukrajinci su napravili još jedan potez koji je iznenadio Ruse.

Smjer svog udara okrenili su u prema jugu, zapadnom obalom rijeke Oskil. Ruski izvori su potvrdili da su Ukrajinci zauzeli Senkove, gradić gdje se nalazi prvi od dva ključna mosta koji vode na jug prema izuzetno važnom gradu Izyumu koji je pod ruskom okupacijom, kao i da su već spustili do Horokhovatke, gradića u kojem se nalazi i drugi most preko rijeke Oskil. Ukrajinski izvori tvrde da je njihova pješadija već u predgrađu Izyuma!

Također, ukrajinske snage su prema Izyumu krenule i sa južne strane, u zoni Lymana. Potvrđeno da da su već stigle do grada Svjatogorska koji je od sinoć pod ukrajinskom kontrolom.

Ruski izvori potvrdili su da su Ukrajinci probili linije i prema važnom gradu Lymanu, i da su već usšli u naseljeno mjesto Stari Karavn koji je udaljen nekoliko kilometara od Lymana.

Ruskim snagama prijeti prava katastrofa u Izyumu. Prema procjenama u tom je području sada pod prijetnjom potpunog okruženja oko 15.000 ruskih vojnika koji nisu uspjeli pobjeći.

Društvena mreža Telegram u posljednja dva dana preplavljena je snimcima ubijenih i zarobljenih ruskih vojnika na kharkivskom frontu. Ruske snage za sobom su ostavile na desetine borbenih vozila, tenkova i teškog naoružanja, kao i skladišta puna municije.