Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bijedić: Potrebna državna strategija da bi se smanjila zagađenost zraka

BiH

parlament fbih (2)
Foto: I. Kralj

Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić izjavio je Feni da bi se smanjile koncentracije zagađujućih materija u zraku na području Federacije BiH neophodno je donijeti državnu strategiju okoliša da bi se mogla povući IPA sredstva pristupnih fondova Evropske unije i uložiti u poboljšanje kvalitete zraka.

Naglasio je da je zadovoljavajući kvalitet zraka u Hercegovini, na sjeveru u Bihaću i dijelom u Goraždu, dok je stanje loše u Sarajevu, Tuzli, Lukavcu i Zenici.

– Problem zagađenosti zraka u Federaciji je u tome što su gradovi pretežno u kotlinama, gdje su veće koncentracije industrijskih postrojenja i stanovništva. Ni društevno-socijalni faktor ne ide nam u prilog, jer građani zbog siromaštva svašta lože pri čemu ne idu na efikasnije već na najjeftinije energente. Također, veliki problem je što je prosječna starost vozila 15 godina – kazao je Bijedić.

Tokom zime zbog temperaturne inverzije dolazi do pojačanih koncentracija zagađujućih materija i u tom trenutku, tvrdi, ne može se smanjiti koncentracija.

– Čak i u ljetnom periodu u Sarajevu, Tuzli, Lukavcu i Zenici imamo povećane koncentracije sumpordioksida – dodao je u izjavi za Fenu Bijedić, koji je danas jedan od gostiju na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta o problemu zagađenosti zraka u Federaciji BiH.

Federalni hidrometerološki zavod kao nadležani organ za monitoring kvalitete zraka napravio je jedinstvenu bazu podataka za sve operatere koje mjere kvalitetu zraka.