Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Bijeli hljeb” neće biti vraćen na državni nivo

BiH

predstavnicki dom parlament psbih (14)

Povlastica popularna kao “bijeli hljeb” koju su koristili izabrani zvaničnici na svim razinama vlasti nakon isteka mandata, a koju je kada je u pitanju državna razina ukinuo Parlament BiH, neće biti vraćena u zakone ni u kojem obliku.

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamenta BiH vratila je jučer Vijeću ministara BiH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa da izabrani i imenovani zvaničnici primaju plaću pola godine po isteku mandata.

Od Vijeća ministara je zatraženo da predloženi zakon uskladi sa izmjenama zakona usvojenim 2. marta u Parlamentu BiH kojim je ukinuto pravo izabranih i imenovanih zvaničnika na takozvani “bijeli kruh”godinu dana po isteku mandata.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa vremensko smanjenje naknade za “bijeli hljeb” sa 12 na šest mjeseci, Vijeće ministara utvrdilo je na sjednici 19. novembra 2015. godine, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH.

U međuvremenu je Dom naroda Parlamenta BiH, na sjednici održanoj 2. marta ove godine, usvojio ukidanje sporne naknade i ona je prestala važiti 8. marta. Iako su se mnogi nadali kako će Vijeće ministara vratiti “bijeli hljeb” ponovno u zakonske okvire sada je ta nada potpuno ugašena.

Hrvatski predstavnici u Parlamentu BiH nisu glasali za ukidanje “bijelog hljeba” jer su upravo tvrdili kako se ovaj problem treba riješiti izmjenama zakona koji je poslalo Vijeće ministara te kako se radi o populističkoj izmjeni koja neće dovesti do ušteda. Izmjene su na koncu usvojene jer su za njih glasovali zastupnici iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, ali i opozicija.

Iz Vijeća ministara medijima je pojašnjeno kako je Vijeće ministara mnogo prije odluke Doma naroda o ukidanju “bijelog kruha” poslalo u proceduru usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Kazali su kako će ova problematika sada amandmanski, i uz podršku Vijeća ministara biti ugrađena u konačnu verziju Zakona o plaćama i naknadama u institucijama na nivou BiH.