Nova Bila

“Bijeli put”: Hrvati Lašvanske doline prisjetili se konvoja nade i spasa

bijeli put

Osim neophodne humanitarne pomoći, Konvoj je probudio nadu za oko 70 tisuća stanovnika Lašvanske doline koji su bili u potpunom okruženju Armije RBiH, bez hrane, lijekova, struje i vode

Hrvati Lašvanske doline u nedjelju su se prisjetili “Bijelog puta”, humanitarnog konvoja koji im je vratio nadu da će preživjeti skoro jednogodišnju opsadu.

Nakon desetodnevnog puta, na današnji dan, ratne 1993. godine, u Lašvansku dolinu stigao je humanitarni konvoj “Bijeli put” s više od 100 kamiona pomoći, hrane i lijekova.

Osim neophodne humanitarne pomoći, Konvoj je probudio nadu za oko 70 tisuća stanovnika Lašvanske doline koji su bili u potpunom okruženju Armije RBiH, bez hrane, lijekova, struje i vode.

“Prisjećamo se svih teških trenutaka i ‘Bijelog puta’ koji nam je pokazao da nismo sami i da je Hrvatska država pokazala cijelom svijetu što se događa u BiH. Ono što je pristiglo u ‘Bijelom putu’ nije toliko značajno, nego više simbolika na povezanost Hrvata u Hrvatskoj i BiH”, istaknuo je ovom prigodom predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Svjedoci dolaska konvoja kažu kako ih i danas obuzmu emocije kad se prisjećaju svega.

“Bilo je puno ljudi, bili smo sretni, osjećali smo nadu, spas… Kad se prisjećam toga obuzmu me emocije”, rekao je mještanin Nove Bile Josip Nikolić.

Mještanin Živko Barbić kaže kako se bilo i gladno i žedno te da je konvoj stigao u pravi momenat, i da se to ne zaboravlja.

Glavna tema ovogodišnjeg obilježavanja svakako je otkazani posjet Lašvanskoj dolini hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića zbog sigurnosnih razloga.

-Pretpostavljam da su obavještajne službe procijenile da bi bilo teško osigurati njegov dolazak. Ja mu se zahvaljujem za sve što je učinio za BiH – rekao je Čavara.

On je trenutnu sigurnosnu situaciju u BiH ocijenio složenom.

-Sigurnosna situacija jako je složena, kao i politička situacija te kao i u svakom političkom urnebesu sigurnost svake osobe i svakog stanovnika dođe u pitanje što mislim da treba mijenjati – komentirao je predsjednik F BiH.