Muke po Lukavcu

Grad koji decenijama nema pitku vodu: 47 hiljada ljudi imaju dva izbora – kupiti je ili otići na izvor

Lana Pudar ide na Olimpijske igre u Tokio, isplivala A normu
02.07.2021., Mostar - Lana Pudar, talentirana petnaestogodisnja plivacica koja je uspjela isplivati A normu za Olimpijske igre svoju formu pred Olimpijadu brusi na Gradskom bazenu Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

U općini u kojoj dugogodišnja politička previranja kroje sudbinu ljudi, ni oni stariji mještani se ne sjećaju perioda kada su imali osnovni resurs

Opština Lukavac u Tuzlanskom kantonu u 21. stoljeću još nije snabdjevena pitkom vodom. Mještani godinama dobijaju samo obećanja, snalazeći se kako mogu, dok redovno plaćaju račune na kojim piše “pitka voda”. Novinari BHRT-a su pokušali doći do odgovora – hoće li ovaj višedecenijski problem ikada biti riješen i kako bez pitke vode živi blizu 47 hiljada građana.

Lukavcu, kada trebate pitku vodu, imate dvije mogućnosti, kupiti ili doći na neko od izvorišta. Dolazak na izvorište je većini Lukavčana svakodnevnica. Tako je i Izetu Kovačeviću, koji svaki dan sa flašama dolazi na izvor. Decenijama voda iz česmi nije za piće.

– Ne možemo se ni kupati kako treba, ni higijenu držati, nego ovako ovu vodu i kuhamo i pijemo. Da nje nema, ne znamo šta bi, kaže Izet.

U općini u kojoj dugogodišnja politička previranja kroje sudbinu ljudi, ni oni stariji mještani se ne sjećaju perioda kada su imali osnovni resurs.

Iako se i u svakodnevnim informacijama Javnog preduzeća “Rad” jasno navodi da “Voda iz gradskog vodovoda Lukavac ne zadovoljava kvalitetu propisanu prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće”, građanima stižu računi na kojima piše “pitka voda”. Iz preduzeća nam odgovaraju:

“Trenutno nismo u mogućnosti distribuirati vodu drugačijeg kvaliteta, ali bitno je naglasiti da se analize o ispravnosti iste radovito provode prema propisima i u zadatim vremenskim okvirima. Na osnovu prikuljenih informacija i kontinuiranih radova na terenu, možemo kazati da će dugogodišnji problem vodosnabdijevanja naših građana biti okončan tokom 2022. godine”.

I načelnik Delić potvrđuje da su posljednjih godina intenzivirane aktivnosti na rješavanju problema izgradnjom Fabrike i korištenja pročišćene vode iz jezera Modrac i raspisivanje tendera očekuje se u januaru naredne godine. Realizacija podrazumijeva nekoliko godina, ali tu je i izvorište Toplice, kao jedno od rješenja.

– Sve smo riješili što je bilo za riješiti. Ostalo je tih nekih 10 procenata završne faze. Ako se to desi, mi bi mogli imati pitku vodu i prije postrojenja za vodu. Pustili bi postrojenje staro pola vijeka, koje i nije radilo 15-tak godina, tvrdi lukavački načelnik Edin Delić.

Na novinarsko pitanje zašto to nije urađeno tokom 15 godina, načelnik navodi i činjenicu je Lukavac godinama prodavao svoju pitku vodu Tuzli, a novac je uplaćivan Javnom preduzeću, u kojem je od nedavno postavljena nova Uprava, koja bi se konačno trebala posvetiti problematici.

– Ja ću kazati da sam ja u mandatu 2016. godine zatekao čisti list papira po tom pitanju. Niko se nije time bavio. Nema nikakvog projekta, nikakvih ideja, mi smo bukvalno krenuli sa ledine, poručuje Delić.

– Poslije rata se radilo, što bi se reklo, kampanjski, neorganizovano i tek posljednjih godina pristupilo se sistematskom rješavanju problema vodosnabdijevanja. Svi trebamo biti aktivni raditi na ovom poslu. Samo na takav način će Lukavac dobiti Fabriku vode, priča profesor historije Mihad Sakić.

Lukavački načelnik kaže da ne želi davati obećanja još uvijek, budući da se radi o zahtjevnom projektu, ali se nada da će ovaj problem u bliskoj budućnosti biti riješen. Nadaju se tome i građani koji i po najvećoj hladnoći vodu decenijama traže na izvorima.