Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret Van der Bellen - Džaferović

Bilateralni odnosi Austrije i BiH na izuzetno visokom nivou

sef

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen prihvatio poziv za dolazak u zvaničnu posjetu BiH

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastao se danas u Beču s Alexanderom Van der Bellenom, predsjednikom Republike Austrije, prenosi Anadolu Agency (AA).

U srdačnom i prijateljskom razgovoru istaknuto da je da su bilateralni odnosi BiH i Austrije na izuzetno visokom nivou te da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja, navode iz Predsjedništva.

Naglašeno je da postoji prostor da se ekonomske i kulturne veze dvije zemlje dodatno ojačaju te da bitnu ulogu u tome može imati brojna bh. dijaspora u Austriji.

Razgovarano je i o aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa i teškim posljedicama koje će ona imati po zdravlje ljudi i ekonomiju.

Džaferović je informisao Van der Bellena o političkoj situaciji i odnosima u Bosni i Hercegovini, kao i o koracima koje BiH preduzima na evropskom putu, s ciljem da naredne godine dobije kandidatski status.

Džaferović je zahvalio Van der Bellenu za svesrdnu podršku koju u tom smislu Republika Austrija, ali i zvaničnici iz te zemlje koji su angažovani u institucijama EU i drugim međunarodnim organizacijama, pružaju Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Van der Bellen naglasio je da Austrija daje punu podršku BiH na njenom evropskom putu. Posebno se interesovao za migrantsku krizu i naglasio da je Austrija spremna da pomogne BiH.

Razgovarano je i o situaciji u regionu, kao i odnosima BiH sa susjednim državama.

Džaferović je posebno zahvalio Van der Bellenu za poruku podrške i solidarnosti koju je poslao u ime Republike Austrije tokom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Predsjedavajući Džaferović uputio je poziv predsjedniku Van der Bellenu za zvaničnu posjetu BiH, koji je predsjednik Austrije prihvatio, zaključuju iz Predsjedništva.