Brzi i žestoki

obavezna svjetla

Od 1. novembra u Hrvatskoj novo pravilo za vozače, kazne su prilično velike

29/10/2020
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Vozači mopeda i motocikala dužni su tokom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna (40 eura)

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Hrvatske najavilo je kako su dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima obavezna na hrvatskim cestama danju u razdoblju od 1. novembra do 31. marta, javlja Anadolu Agency (AA).

Zimsko računanje vremena započelo je u nedjelju, u noći s 24. na 25. oktobra 2020. godine i do 2018. godine početak korištenja dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju bio je vezan upravo uz navedeno računanje vremena.

“Izmjenom Zakona o sigurnosti prometa datumski je određeno obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju i to od 1. novembra do 31. marta “, navodi MUP Hrvatske.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tokom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna (40 eura).

Hrvatski MUP navodi kako vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća, znači noću, te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna (67 eura).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.