Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bilećko jezero: Izronili ostaci sela potopljenih prije pola stoljeća

bilecko jezero selo

Malo ko pamti manje vode u Bilećkom jezeru. Iz dana u dan ona se povlači, a na površini ostaju uspomene na sela potopljena prije tačno pola stoljeća. Kuće, štale, čatrnje i bašte iz nekadašnjeg Zavođa ovih dana postale su prava atrakcija.

Do jedine crkve na Bilećkom jezeru dolazilo se isključivo uz pomoć čamca. Ove jeseni gazeći ispucalu zemlju i školjke dolazite komotno pješke.

Ruševine ukrašene školjkama najviše obilaze iseljeni mještani i njihovi potomci. Po imanju svojih predaka prošetala se i Jovana. Od kada zna za sebe zna i za svoje selo pod Bilećkim jezerom. Stalne priče o nekadašnjoj Čepelici natjerale su je da upiše arheologiju.

“Za mene sva ta priča o Čepelici o Zavođu ima nešto što prelazi granice arheologije, ona je više za mene pojam identiteta i ja bez Čepelice i znanja o Zavođu ne bih bila ja”, rekla je Jovana Dželetović.

Vido Mišeljić je imao 17 godina kada je njegovo selo Miruše nestalo u akumulaciji. I danas se sjeća svake kuće i doline. Osim kuća i imanja, isplivale su i uspomene na tu 67. godinu kada su iz sela nosili što se moglo ponijeti, a imanja prodavali budzašto. Mnogima je to teško palo prisjeća se Mišeljić.

Prije nego što je nastalo Bilećko jezero, a voda potopila dolinu Trebišnjice, stanovništvo pet sela moralo je zauvijek da napusti svoje kuće. Zemlja je sada raspukla od sunca, ali tragovi nekadašnjeg života su vidljivi. U stvarnost vas vraća zvuk pucanja školjki koje se rasipaju u komade dok hodate po zemlji koja je, vjerovatno, nekada bila nečije dvorište.

Ako je vjerovati pričama zemlja ispod Bilećkog jezera bila je najplodnija u Hercegovini. A ako je suditi po ovome što sada vidimo mještani ovih sela bili su i te kako vrijedni.

https://www.youtube.com/watch?v=NWJDp_nDEAw