Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Biljana Plavšić: Nisam bila Karadžićeva osoba od povjerenja

Karadzic Plavsic

Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić izjavila je nakon izricanja presude Radovanu Karadžiću, da misli da će i Karadžić doživjeti slobodu kao i ona.

“Ja sam dobila 11 godina i mislila sam da neću doživjeti slobodu. Ne mislim da je on neće doživjeti“, izjavila je Plavšićeva.

Komentarišući presudu po kojoj je Karadžić krv za genocid u Srebrenici, Plavšićeva je rekla:

“Ako je genocid onda ubijaju ženu i djecu, ali ja sam vidjela da ih spašavaju.“

“Nisam bila osoba od povjerenja Radovana Karadžića. Došla sam nakon njega, jer je podignuta optužnica. Težina optužnice je velika, a nema ničeg crno na bijelo što se tiče sporazuma sa Holbrookeom“, rekla je Plavšićeva, imajući na umu dogovor koji je Karadžić svojevremeno napravio sa američkim diplomatom Richard Holbrooke o tome da će se povući sa svih funkcija u Republici Srpskoj i Srpskoj demokratskoj stranci u zamjenu za to da ne bude procesuiran.

Plavšić ističe i da je spasila RS tako što je primijenila Dejtonski sporazum, a da joj je “važnija RS nego jedna osoba”.

“Životni sam optimista, ne računam na obraz međunarodne zajednice već na to da su toliko zabrazdili da će neko reći – dosta! Na kraju, Dejton je njihovo čedo i veoma su sujetni“, navodi Biljana Plavišić.

Dodaje i da u Hagu nema govora o pravdi, a na pitanje o ulozi Amerike u događajima u BiH kaže:

“Kada slažete mozaik, Amerika je vodila politiku koja je držala muslimanima stranu“, kaže ona, ali i napominje:

“Sila koja ima moć u topuzu nikada neće priznati grešku“.

Govoreći o rezultatima ratova devedesetih, Plavšićeva ocjenjuje: “Hrvatska je savršeno prošla, Crna Goara se odvojila, a mi smo ostali bez Kosova. Ja bih mnogo žrtvovala samo da Kosovo ostane u Srbiji.“