BIRN domaćin konferencije o slobodi medija

novinarstvo111

U sklopu obilježavanja 10. godišnjice, Balkanska istraživačka mreža (BIRN) će organizovati regionalnu konferenciju na kojoj će se raspravljati o ključnim problemima u medijskom sektoru i prezentirati set preporuka organizacija civilnog društva na Balkanu namijenjenih vladama kako bi se poboljšala situacija.
BIRN-ova konferencija pod nazivom “Izazovi medijskih sloboda” održat će se u petak, 12. juna, u Sarajevu, a okupit će direktore BIRN-ovih kancelarija te medijske stručnjake koji će raspravljati o glavnim preprekama slobodi medija na Balkanu.

“Mediji cijelog regiona su robovi poduzetništvu i političarima. U nekim zemljama situacija je alarmantna. Moramo sagledati regionalnu sliku. Neki od problema su specifični, ali većinu problema vidimo u svim zemljama na Balkanu. Kako bismo ih riješili, potrebna nam je jedinstvena i zajednička inicijativa”, rekla je Gordana Igrić, regionalna dirktorica mreže BIRN.

Johannes Hahn, evropski komesar za proširenje, obratit će se učesnicima putem videolinka, dok će Florian Bieber, profesor Univerziteta u Grazu, predstaviti set preporuka vladama na Balkanu kako bi poboljšali situaciju za medije u regionu.

Preporuke su rezultat rada više od 30 medijskih radnika i stručnjaka koji su se okupili u Sarajevu dan ranije (u četvrtak, 11. juna) na regionalnoj radionici o slobodi izraživanja i raspravljali o pravima radnika, državnom finansiranju medija i javnih emitera, transparentnosti vlasništva nad medijma, medijskom tržištu, te zastupljenosti ranjivih i marginaliziranih grupa u medijima.

Neki od stručnjaka koji su učestvovali u procesu donošenja preporuka su Remzi Lani iz Albanskog medijskog instituta, Asja Rokša-Zubčević iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) u BiH, Saša Leković, predsjednik hrvatske Udruge novinara, Sami Kurteshi, ombudsman Republike Kosovo, Dejan Georgievski iz makednoskog Centra za razvoj medija, i Tatjana Jakobi iz Centra za razvoj sindikata Republike Srbije.
Stručnjaci su se okupili u Sarajevu u sklopu Foruma organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana, zajedničkog projekta ERSTE fondacije, Fondacije Friedrich Ebert, i Instituta Karl Renner, u bliskoj saradnji sa Federalnim ministarstvom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije.

Forum organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana pruža jedinstvenu priliku predstavnicima civilnog društva iz Jugoistočne Evrope da iznesu mišljenje i konkretne zahtjeve za visoke predstavnike Evropske unije, njenih članica i vlada zemalja Zapadnog Balkana.

Preporuke koje će biti predstavljene u Sarajevu postat će dio šireg paketa koji će biti prezentiran na Samitu o Zapadnom Balkanu koji će se održati u augustu u Beču.
Samit je nastavak takozvanog berlinskog procesa koji je prošlog augusta pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel kako bi pokazala političku opredijeljenost za širenje Evropske unije na Zapadni Balkan.