Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Odmah javno objaviti šta su se vlasti obavezale u paketu reformi

BiH

nermin-niksic-ak-26

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine traži od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i Vijeća ministara te federalnog premijera Fadila Novalića i Vlade Federacije BiH da odmah javno objave integralni tekst tzv. reformske agende koju su prihvatile ove institucije, saopćeno je danas iz SDP-a.

– Neprihvatljivo je da se jedan ovako bitan dokument, čija se provedba tiče položaja i statusa svih građana BiH, iz nerazumljivih razloga krije od tih istih građana.

U javnosti se pojavljuju različite informacije o tome kakve obaveze su odlučile preuzeti institucije BiH. Između ostalog se ističe odluka da se privatiziraju telekom i energetski sektor u FBiH te se navodi mogućnost potpunog ukidanja kolektivnih ugovora i dodatne degradacije radničke klase – citat je iz saopćenja SDP-a.

Samtraju da ovakve obaveze nema pravo preuzeti nijedna vlada jer o tim pitanjima može odlučivati isključivo parlament.

– Ovakvim neodgovornim ponašanjem vladajuće koalicije, dovodi se u pitanje dobra namjera sadržana u britansko-njemačkoj inicijativi.

Reforme u BiH su nužne, ali reforme koje se kriju od građana i podrazumijevaju slabljenje položaja radnika i netransparentnu rasprodaju javnih dobara, nisu reforme, već daljnje slabljenje BiH – SDP-ov je komentar.

Ta stranka zaključuje da ovako nešto nikada neće podržati, kao ni građani BiH.

sdp