Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

I učenicama iz BiH stipendije za školovanje u Turskoj

11/06/2015

Ministarstvo obrazovanja Republike Turske u koordinaciji sa turskom fondacijom Diyanet uputilo je poziv učenicama iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova i Makedonije koje su završile osnovnu školu kako bi se prijavile za školovanje u međunarodnoj vjerskoj školi (medresa) za djevojke Istanbul Pendik.

[pull_quote_right]Prijave se mogu poslati do 18. juna ove godine na adresu konsultantskog odjela za religijske poslove pri ambasadama Republike Turske[/pull_quote_right]

Troškove studiranja, putovanja, ishrane, odjeće i smještaja zajednički će snositi ministarstvo obrazovanja Turske i Diyanet za sve učenice koje na prijemnom ispitu pokažu dobre rezultate, a mogućnost stipendiranja otvorena je i u nastavku njihovog školovanja.

Uslovi koje učenice moraju ispuniti su sljedeći: da su osnovnu školu završile sa visokim ocjenama, da nisu pauzirale godinu dana od završetka osnovne škole bez prihvatljivog razloga, da nisu rođene prije 1. januara 1999. godine, da tokom školovanja u svojoj zemlji nisu kažnjavane zbog nekih postupaka, da nemaju zdravstvenih ili mentalnih prepreka za školovanje u Turskoj.

Također, kako je potvrđeno i iz turske ambasade u BiH, poziv ne vrijedi za državljane Turske.

Prijave se mogu poslati do 18. juna ove godine na adresu konsultantskog odjela za religijske poslove pri ambasadama Republike Turske u zemljama gdje učenik, kandidat živi. U prijavi se moraju dostaviti originalna diploma o završetku osnovne škole ili ovjerena kopija iste, dokaz o uspjehu, kopija pasoša, fotografija i kontakt informacije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.