BiH

Knjiga na engleskom i bosanskom jeziku

BIRN objavio e-knjigu o suđenju Radovanu Karadžiću

19/03/2019

Prvostepenom presudom on je 2016. proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon i istrebljenje Hrvata i Bošnjaka iz 20 općina širom Bosne i Hercegovine

Pred izricanje presude za ratne zločine bivšem političkom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, koje je zakazano ove sedmice, BIRN je spojio sve svoje izvještaje o ovom značajnom predmetu u jednu besplatnu e-knjigu dostupnu za preuzimanje.

Knjiga nosi naziv Radovan Karadžić: Godine suđenja ratnom lideru, a objavljena je povodom izricanja konačne presude bivšem predsjedniku Republike Srpske, koje je zakazano za 20. mart.

E-knjiga koja se može besplatno preuzeti sadrži sve BIRN-ove izvještaje o ovom predmetu, od vremena kada je Karadžić bio u bjekstvu do momenta njegovog hapšenja i izručenja, te tokom cijelog suđenja koje je potom uslijedilo.

Knjiga je objavljena na engleskom te bosanskom/hrvatskom/srpskom, a obuhvata preko 570 članaka na više od 1.100 stranica.

Karadžićevo suđenje počelo je 2009. godine, a trajalo je 499 dana, tokom kojih je saslušano 586 svjedoka.

On je prvi put optužen 1995. od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Nakon toga proveo je 12 godina u bjekstvu, a konačno je uhapšen u Beogradu 2008. te izručen UN-ovom tribunalu.

Prvostepenom presudom on je 2016. proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon i istrebljenje Hrvata i Bošnjaka iz 20 općina širom Bosne i Hercegovine, kao i za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo terorisanje civilnog stanovništva u Sarajevu tokom opsade tog grada. Također je proglašen krivim za uzimanje pripadnika UN-ovih mirovnih snaga za taoce.

Za preuzimanje e-knjige kliknite ovdje.

Komentari

Autor: detektor.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.