Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivša ministrica Delila Klovo nakon četiri godine dobila posao

BiH

klovo2

Priča o bivšoj mladoj ministrici zdravstva i socijalne politike u Vladi BPK Goražde Delili Klovo Kajić koja je zbog svoje političke “nepodobnosti” četiri godine bila bez posla, ipak, ima sretan kraj. Dobila je posao u Centru za javno pravo. Delila je 2010. godine, kada je SDP dobio na izborima, pozvana da preuzme funkciju ministrice u Goraždu.

Preuzela je funkciju ministrice i za vrlo kratko vrijeme otkrila niz problema u ogromnom resoru. Neslaganja s lokalnom vlašću i neprihvatanje “zataškavanja” problema u resornom ministarstvu dovelo je do toga da je Delila podnijela ostavku. Bivša ministrica je na tu poziciju imenovana u februaru, a razriješena u maju 2011. godine. Od tada pa do prije nekoliko dana bila je nezaposlena. U razgovoru za Anadolu Agency (AA) kaže da je napokon neko prepoznao njene sposobnosti.

U protekle četiri godine Delila je imala više od 150 odbijenica za posao. Jednog dana je ustala, pogledala sve odbijenice i odlučila napraviti online izložbu na svome blogu: “Naći posao bez štele u BiH – nemoguća misija”. Javno je govorila o problemima sa kojima se susreće i napokon je to urodilo plodom.

klovo

“Nakon mog javnog govorenja o problemima sa kojima se suočava većina mladih, obrazovanih ljudi u BiH, kontaktirali su me putem društvene mreže Facebook”, ispričala je Klovo za AA.

Kako kaže, prijatelji su joj rekli da se javi profesoru koji je čitao o njenim problemima, jednom Bosancu koji radi na Pravnom fakultetu Univerziteta u Lajpcigu, a koji je direktor Centra.

“Otišla sam na razgovor i ponudio mi je posao na moje opšte zaprepaštenje. Nakon svega sa čim sam se susretala u potrazi za poslom, sada se pokazalo da je moguće naći posao i bez štele. Jednostavno, naiđete na nekoga ko je dovoljno obrazovan da prepozna vaše sposobnosti”, naglašava Klovo.

Mladim, obrazovanim, a nezaposlenim ljudima poručuje da “ne odustaju od potrage za poslom”.

“Da nikada ne odustaju i ne izgube vjeru u sebe jer jednostavno neko će nekada znati da prepozna njihovu pravu vrijednost”, dodala je Klovo.