Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Politika: Tri žene najveći lobisti BiH u svijetu

BiH

sanela2
Sanele Jenkins

Ambasadorica BiH u UN Mirsada Čolaković, bivša savjetnica britanskog šefa diplomatije Arminka Helić i bivša supruga škotskog bankara Sanela Jenkis najvažniji su lobisti BiH u svijetu.

Zato se vjeruje da nije slučajno što je rezolucija o Srebrenici napravljena baš u Londonu, u kome Helić i Jenkins važe za uticajne žene sa dobrim vezama, piše srbijanska Politika.

Čolaković, s druge strane, za interese BiH uspješno lobira u Washingtonu, u kome navodno ima dobre veze.

Ona je dugogodišnji diplomata, a karijeru je počela još 1995. godine u Briselu, da bi potom po povratku u Sarajevo 1998. godine postala savjetnik za vanjske poslove u kabinetu Alije Izetbegovića.

Na prijedlog Bakira Izetbegovića, ona je 2012. godne postavljena na mjesto ambasadora BiH pri UN.

colakovic

O Čolaković se govori kao o osobi bliskoj svim, kako ih Politika naziva, “bošnjačkim liderima”, i Harisu Silajdžiću, i Bakiru Izetbegoviću i Zlatku Lagumdžiji i Svenu Alkalaju.

Zahvaljujući njenim dobrim vezama u američkoj administraciji, ali i bošnjačkoj dijaspori, u Ministarstvu inostranih poslova BiH su još u februaru ove godine dobili tekst američke rezolucije o Srebrenici, koji je ovih dana predstavljen američkom Kongresu.

List navodi da je, prema nekim saznanjima, Čolaković posebno bliska Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Arminka Helić, nekadašnja savjetnica britanskog šefa diplomatije Williama Haguea, u britanskim medijima važi za uticajnu ženu, a njeno ime se pominje čak i u depešama WikiLeaksa.

U depeši američke Ambasade u Londonu istaknuto je da je svoje mišljenje o BiH iznijela Arminka Helić, koja je navela da bi bilo “od velike pomoći da se Amerika više angažuje na Balkanu, kako bi stvari krenule naprijed”.

helic

Helić je kao izbjeglica došla u Englesku, gdje je završila prestižne škole i fakultete, a već godinama je u Konzervativnoj stranci, dok je britanski Telegraph nedavno svrstao među 100 najuticajnijih ljudi u Konzervativnoj srtanci i među generalno najuticajnije ljude u britanskoj politici.

Helić je prošle godine britanska kraljica Elizabetha imenovala za britansku baronesu.

Sanela Jenkins, bivša supruga škotskog bankara, od razvoda je dobila 190 mliona eura i osnovala Fondaciju “Sanela Diana Jenkins”. Više puta je isticala da je važno da se nikad ne zaboravi šta se dogodilo u BiH, kao i ko je odgovoran za to.

“Uloga ovih žena se svakako preuveličava, ali fama o njihovoj velikoj moći ipak golica maštu”, zaključuje Politika.