Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SUD U CAZINU

Bivšem zastupniku u Skupštini USK šest mjeseci zatvora

Rasim Pajić
FOTO: Skupština USK
Rasim Pajić

Pripadnici SIPA-e u prije četiri godine, u nastavku akcije “Pero”, uhapsili su tada dvije osobe, dok ih je 13 privedeno na ispitivanje

Nakon ponovljenog suđenja, presudom Općinskog suda u Cazinu Rasim Pajić iz Cazina, bivši zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona i bivši delegat u Domu naroda FBiH osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci zbog trgovine uticajem.

Pajiću se stavlja na teret da je u periodu od 18. septembra do 17. oktobra 2019. godine u Cazinu koristeći svoj uticajni položaj zastupnika u Skupštini USK i lično poznanstvo kroz zajedničko političko djelovanje sa Admirom Hadžipašićem, odgovornom osobom PU Centar za obrazovanje odraslih „Vita plus“ Cazin posredovao u izvršenju nezakonite službene radnje izdavanja diplome sa neistinitim sadržajem.

Pajić je dogovarao izdavanje diplome o završenoj srednjoj stručnoj spremi- mašinska stručna škola (autolakirer) bez provođenja nastavnog procesa za M.Č. koju je M.Č. putem optuženog upotrijebio na način da je istu predao u organ uprave Grada Cazina s ciljem dobivanja poticaja za obrtnu djelatnost.

“Dakle, optuženi je posredovao kod odgovorne osobe u institucijama Federacije BiH u izvršenju nezakonite službene radnje čime je počinio krivično djelo Primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 382.stav 2. Krivičnog zakona Federacije BiH zbog čega je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci”, navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva USK.

Protiv presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću.

Također je ukinuta oslobađajuća presuda Općinskog suda u Cazinu u predmetu protiv Saida Ljubijankića iz Cazina.

Rješenjem Kantonalnog suda u Bihaću ukinuta je presuda Općinskog suda u Cazinu kojom je Said Ljubijankić iz Cazina oslobođen optužbe zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja u sticaju sa krivičnim djelom Lažno prijavljivanje, a u vezi sa protupravnim hapšenjem osobe K.P.

Predmet se vraća na ponovno suđenje.

Uhapšeni u akciji “Pero”

Pripadnici SIPA-e u Krajini prije četiri godine, u nastavku akcije “Pero”, uhapsili su tada dvije osobe, dok ih je 13 privedeno na ispitivanje.

Uhapšeni su Alaga Čaušević, šef Odsjeka za droge u MUP-u USK,

Pored Rasima Pajića, tada poslanika u Skupštini USK i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH iz A-SDA, uhapšen je i Alaga Čaušević, šef Odsjeka za droge u MUP-u USK.

Bio je to nastavak akcije u kojoj su mjesec ranije uhapšene 22 osobe.