Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obrazložili su zahtjev

Dodikova odbrana traži odgodu ročišta zakazanog u Sudu BiH

Banja Luka: Milorad Dodik i Željka Cvijanović komentirali službeni posjet Mađarskoj
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Zahtjev je stigao jutros zvanično na adresu ove pravosudne institucije

Odbrana Milorada Dodika uputila je danas sudu BiH zahtjev za odgodu sudskog ročišta, koje je planirano za srijedu, 22. novembra.

Kako piše Dnevni avaz, u zahtjevu je navedeno da predsjednik RS u tom terminu ima ranije zakazan put u Mađarsku.

Naime, za srijedu je bilo planiran početak glavnog pretresa, čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane.

No, kako stoje stvari, od toga neće biti ništa. Zahtjev je stigao jutros zvanično na adresu ove pravosudne institucije.

Ranije je Dodik odbio da se izjasni o krivici, kazavši da je Sud nelegitiman.

Za šta optužen Dodik?

Dodik je optužen da je kao predsjednik RS-a donio 7. jula donio Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona objavljivanju zakona i drugih propisa RS.

Izmjene zakona je izglasala Narodna skupština RS, u kojoj većinu ima Dodikova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata, na sjednici 21. juna 2023. godine.

Prema tim izmjenama, odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta neće se objavljivati u Službenom glasniku RS i primjenjivati u ovom entitetu.

Dodik je optužen i da je 7. jula donio još jedan Ukaz, o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je Narodna skupština RS usvojila 26. juna 2023. godine.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 1. jula 2023. poništio taj zakon koji se odnosi na Ustavni sud BiH, kao i izmjene zakona kojim se regulira rad Službenog glasnika RS.

Tad je, koristeći Bonske ovlasti, nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je neprovođenje odluka visokog predstavnika krivično djelo, a kazna može iznositi do pet godina zatvora, te zabranu vršenja bilo koje dužnosti u bilo kojem organu koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz budžeta.

U optužnici se navodi da je Dodik potpisao ukaze “iako je bio svjestan da su odluke Visokog predstavnika u BiH (OHR) obavezujuće”. Tužiteljstvo navodi da je to Dodik učinio “u namjeri da se navedene odluke OHR-a u BiH ne primjene i ne sprovedu”.

Dodikova odbrana je dva puta tražila izuzeće sutkinje Jasmine Dedović Ćosić, koja je optužnicu potvrdila. Izuzeće je traženo zbog “sumnje u njenu nepristrasnost”, a Sud BiH je oba zahtjeva odbio.

Za šta je optužen Lukić?

Miloš Lukić je optužen da je, kao vršitelj dužnosti direktora Službenog glasnika RS, “omogućio sprovođenje procedure objave” Dodikovih ukaza 9. jula 2023. godine.

U optužnici protiv Lukića se, također, navodi da su odluke OHR-a u BiH obavezujuće, te da je počinio krivično djelo “Neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH”.