Bivši američki ambasador: Cormack odlazi, ali se politika SAD prema BiH ne mijenja

BiH

maureen cormack

Bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, trenutno profesor na Univerzitetu George Mason, Richard Kauzlarich u razgovoru za N1 kaže kako odlazak Maureen Cormack iz Bosne i Hercegovine i dolazak Erica Nelsona neće predstavljati značajniju promjenu američke politike u BiH.

Njegov stav je da jedan iskusan ambasador dolazi da zamijeni iskusnu ambasadoricu u Sarajevu.

“Ambasadoricu Maureen Cormack poznajem mnogo bolje nego potencijalnog ambasadora, ali moram kazati da je ona uradila izvanredan posao kao ambasador u Sarajevu u veoma teškim okolnostima. Moram kazati kako sam veoma razočaran kako ju je Dodik tretirao, mislim da je to bilo nepotrebno. Novi ambasador, koji ima veoma realan i dubok background, neko je ko je služio u Evropi i Latinskoj Americi, a trenutno se nalazi na veoma visokoj poziciji u State Departmentu kao zamjenik izvršnog sekretara. Mi imamo tradiciju slanja najboljih ambasadora u Sarajevo i on će sigurno biti jedan od njih. Žao mi je što Maureen odlazi, ali mislim kada se radi o kontinuitetu onda naš nivo angažmana u Bosni i Hercegovini će biti zadovoljen, a samim time će biti zadovoljne i Sjedinjene Države”, kaže ambasador Kauzlarich.

Na medijske napise o tome kako odlazak Cormack i dolazak Nelsona znači promjenu politike prema Bosni i Hercegovini te kako će se time promijeniti i odnos prema Republici Srpskoj Kauzlarich smatra da se takvim teorijama nema mjesta.

“To se neće desiti, jer je ovo prirodna smjena. Ambasadorica Cormack je tamo bila više od tri godina, a to je prilično dugo vrijeme, ja sam tu bio skoro dvije godine, dvije do tri godine je jedan normalan mandat. Činjenica da dobijamo jednog iskusnog ambasadora koji mijenja iskusnog ambasadora je veoma dobra. Ne vidim da je tranzicija koja se ovdje dešava ništa drugo nego normalna rotacija karijernih ambasadora”, ističe Kauzlarich.

Trump uputio nominaciju za novog američkog ambasadora u BiH