Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Škode mijenjaju Volkswagenom

Bivši Bakirov savjetnik, Borjanina kuma i SNSD-ov Ristović čekaju nova vozila

službeni automobii
FOTO: D. B,
Ilustracija

Posebno zanimljivo je da je “M.R.M. export-import” ponudio cijenu koja je za svega 3,5 marke niža od procijenjene vrijednosti i iznosi 189.996,30 KM

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije očekuje isporuku tri nova automobila marke Volkswagen. Ugovor o kupovini zaključila je krajem prošle godina sa firmom “M.R.M. export-import” iz Ljubuškog nakon provedenog postupka javne nabavke.

U Agenciji su za Fokus.ba potvrdili da će vozila koristiti direktor i dva zamjenika.

Osim toga, navode, bit će korištena i za “terenski rad zaposlenih, koordinaciju aktivnosti i obilazak tijela za sprečavanje korupcije u cijeloj BiH kao i za ispunjavanje ostalih nadležnosti Agencije”.

Odluka o izboru ponuđača

Trenutno su im na raspolaganju tri automobila marke Škoda Octavia, koji su nabavljeni 2012. godine.

– U skladu sa Pravilnikom Vijeća ministara BiH o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, Agencija je 2019. stekla pravo na zamjenu. Odobrenje za nabavku Agencija je dobila 2023. godine te je u vezi s tim provela zakonom propisanu proceduru javne nabavke. Službena vozila marke Volkswagen još nisu isporučena te se i dalje koriste stari automobili – navodi se u odgovoru koji je dostavljen Fokusu.

Samo jedna ponuda

Sva tri nova vozila trebaju biti crne metalik boje, s tim da će jedan imati pogon na sva četiri točka. U tenderskoj dokumentaciji navedene su i ostale tehničke karakteristike koje trebaju biti ispunjene. Da li su one bile eliminatorne ili je, pak, u pitanju dogovor ponuđača možemo nagađati. Činjenica je da je na tender pristigla samo jedna ponuda.

Zanimljivo je da je “M.R.M. export-import” ponudio cijenu sa uračunatim PDV-om koja je za svega 3,5 marke niža od procijenjene vrijednosti i iznosi 189.996,30 KM.

Procijenjena vrijednost sa PDV-om je 189.999,81 KM

– Navedeni ponuđač izabran je kao jedini kvalifikovani ponuđač za nabavku motornih vozila za potrebe Agencije, od ukupno jedne blagovremeno zaprimljene ponude – navodi se u Odluci o izboru ponuđača koju je potpisao direktor Elvis Kondžić.

Podsjećamo, aktuelno rukovodstvo ove agencije izabrala je prije dvije i po godine koalicija SDA, SNSD i HDZBiH. Kondžić je bivši savjetnik predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Domu naroda BiH i Predsjedništvu BiH.

Zamjenici su mu Damirka Mioč, za koju se u medijima moglo pročitati da je kuma predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, te kadar SNSD-a Rade Ristović.

Deseci miliona za ljubušku firmu

Što se tiče dobavljača, poznato je da M.R.M. export-import iz Ljubuškog odlično posluje na račun institucija svih nivoa vlasti u BiH te javnih preduzeća. Njihove automobile kupili su, pored ostalih, državna ministarstva odbrane i sigurnosti, o čemu je Fokus ranije pisao.

U javnosti se već dugo povezuju sa HDZBiH, što im je, vjerovatno, omogućilo da budu jedan od rekordera po vrijednosti dobijenih tendera.

Prema podacima s Portala javnih nabavki, u proteklim godinama ova firma sklopila je sa javnim sektorom 1741 ugovor ukupne vrijednosti od skoro 65 miliona KM bez PDV-a.

Podaci Portala javnih nabavki

U 2023. godini bili su izabrani ponuđač na 173 tendera te naplatili 9,6 miliona KM bez PDV-a. Njihovi raniji godišnji ugovori bili su između šest i sedam miliona. Godijna 2020. bila je rekordna sa ugovorima vrijednim više od 14,3 miliona KM.