BiH

terorizam

Bivši borac ISIS-a: Muharem Dunić osuđen na tri i po godine zatvora

24/06/2020

Dunić proglašen krivim što je počinio krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama

Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije, izrekao je 23. juna 2020. godine presudu u predmetu Muharem Dunić, kojom je optuženi proglašen krivim što je počinio krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama. Sud je optuženom Duniću izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci. Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru i to od 19. decembra 2019. godine, istakli su u srijedu iz Suda BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dodaje se da je optuženi Dunić kriv što je u augustu 2014. godine stvorio plan, prikupio potrebne informacije, obezbijedio potrebna novčana sredstva i dogovorio s drugim licima da zajedno sa svojim porodicama otputuju u Siriju i pridruže se ISIS-u, takozvanoj Islamskoj državi na području Sirije i Iraka.

Navodi se da je područje Austrije, gdje je boravio na privremenom radu, napustio preko Međunarodnog aerodroma Beč, letom Beč – Istanbul, odakle je prešao tursko-sirijsku granicu i ušao u Siriju. Tokom boravka u Siriji optuženi Dunić je, kako se navodi u optužnici, za potrebe terorističke organizacije ISIS učestvovao u ratnim aktivnostima koje podrazumijevaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te zakona i običaja ratovanja. Tu je ostao do decembra 2019. godine kada se zajedno sa preostalim članovima ISIS-a u Siriji, nakon što su vojno poraženi, predao kurdskim i savezničkim snagama na području Sirije, tačnije grada Baguza, zaključili su iz Suda BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.