Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši načelnik Kalesije osuđen jer je nezakonito zaposlio suprugu

BiH

rasim omerovic

Zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja prilikom nezakonitog zapošljavanja svoje supruge, Općinski sud u Kalesiji prvostepenom presudom osudio je Rasima Omerovića (61), bivšeg načelnika Općine Kalesija i njegovog pomoćnika za poljoprivredu, budžet i inspekcije Abdulaha Gutića (58) na uvjetne zatvorske kazne.

“Omeroviću je izrečena uvjetna osuda na kaznu zatvora od šest mjeseci sa rokom provjere od dvije godine i mjera zabrane vršenja funkcije načelnika u periodu od dvije godine od dana pravosnažnosti presude. Gutiću je izrečena uvjetna osuda na kaznu zatvora od tri mjeseca sa rokom provjere od jedne godine i mjera zabrane vršenja rukovodećih funkcija u općini Kalesija u periodu od jedne godine od dana pravosnažnosti presude”, naveo je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Omerović i Gutić se terete da su u periodu od juna 2012. do septembra 2013. godine zloupotrijebili svoje funkcije u Općini Kalesija i na nezakonit način primili Omerovićevu suprugu u radni odnos na neodređeno vrijeme na poziciju stručnog saradnika za građanska stanja, radne odnose i personalne poslove u Općini Kalesija.

“Omerović je optužen i da je od januara 2013. do kraja 2014. godine, također obavljajući funkciju načelnika Općine Kalesija, bez raspisivanja javnog konkursa koji je obavezan i bez uključivanja Agencije za državnu službu FBiH, donio odluku kojom se državni službenik iz ove općine privremeno postavlja za rukovodećeg državnog službenika sa uvećanjem plate za oko 50 posto”, saopćili su iz Tužilaštva.