beograd

Bivši policajac osuđen na 13 godina zatvora, u logoru 1992. tjerao braću na seksualni odnos

logor-luka-brko

Sud u Srbiji proglasio je Miloša Čajevića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, krivim za prisiljavanje dvojice braće na međusobne seksualne odnose u logoru u Brčkom 1992. godine

Viši sud u Beogradu osudio je danas Miloša Čajevića, bivšeg pripadnika interventnog voda rezervnog sastava policije Brčko, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Proglašen je krivim za zastrašivanje i nečovječno postupanje prisiljavanjem dva brata na seksualni odnos, te za upućivanje pretnji drugim civilima u Brčkom, prenosi Detektor.ba.

Sud ga je osudio na sedam i po godina zatvora, ali s obzirom da već služi šestogodišnju kaznu za ubistvo, sudija mu je izrekao jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora.

Presudom je utvrđeno da je Čajević sredinom maja 1992. godine natjerao zatvorenika u logoru “Luka” u Brčkom da udari svog brata, koji je takođe bio zatvorenik.

Čajević je potom primorao jednog od braće da liže sok sa poda, a zatim obojicu natjerao na međusobne seksualne odnose.

Braća – identifikovana inicijalima M.A. i S.A. – svjedočila su na sudu da su u sobi sa Čajevićem, dok su ih tjerali da međusobno seksualno opšte, bili prisutni i drugi vojnici, koji su ih gledali i smijali se.

Presudom je takođe utvrđeno da je Čajević krajem maja 1992. godine prijetio da će u stanu u Brčkom ubiti 11 civila, među kojima su bila i dva maloljetna lica.

Čajević je presudom oslobođen optužbe da je, u kuću u kojoj su on i ostali pripadnici njegove jedinice boravili, doveo ženu bošnjačke nacionalnosti, koju su držali zatočenu te je svakodnevno primoravali na seksualne odnose sa njima.

Žrtva – identifikovana inicijalima N.A. – svjedočila je na sudu da je protiv svoje volje bila prisiljena na seksualni odnos i da je Čajević jednom prilikom držao svoj pištolj pored kreveta, a da je drugom prilikom doveo dva velika dobermana, rekao joj da su gladni i ostavio je samu sa psima tri dana.

Čajević je negirao sve optužbe.

Sudu je kazao da je iz logora “Luka” uzeo neke zatvorenike i odveo ih na ispitivanje u policijsku stanicu, te da ih je zatim vratio nazad, ali da nikada nije ušao u sam logor.

On je istakao da je jedan od zadataka njegove jedinice bio da vrši provjeru stanova u gradu i vodi evidenciju o broju ljudi u njima, ali da nikada nikoga nije tukao ni maltretirao.

Naglasio je da nikada nije vidio žrtvu silovanja u kući u kojoj je bila zatvorena.

Čajević je u septembru 2016. osuđen za ubistvo počinjeno u Brčkom tokom rata. Apelacioni sud u Novom Sadu osudio ga je na šest godina zatvora zbog ubistva 66-godišnje Bošnjakinje počinjenog u maju 1993. godine.

Današnja presuda je prvostepena i na nju se može uložiti žalba.