Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo bih

Bivši pripadnik MUP-a RS na optužnici, “pao” koristeći SKY aplikaciju

lubura nedeljko
FOTO: Nezavisne.com
Nedeljko Lubura

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Nedeljka Lubure, rođenog 1975. godine, u vrijeme izvršenja krivičnog djela zaposlen u MUPRS, državljanin BiH i Bojana Roguljića rođenog 1981. godine u Banja Luci, ranije osuđivan, državljanin BiH i Republike Srbije.

Optuženi Nedeljko Lubura i Bojan Roguljić se terete da su se krajem 2020. godine, dogovorili da preko državne granice nezakonito u BiH prevedu Ivana Mijatovića koji se nalazio u Sloveniji, a za kojeg su znali da je za njim raspisana Interpolova potjernica, na zahtjev agencija za provođenje zakona u Crnoj Gori, kao osumnjičenom za krivično djelo pokušaja ubistva.

Optuženi su znali i da navedeni posjeduje krivotvorene lične dokumente BiH, na drugi identitet, ali su korištenjem policijskih kapaciteta i provjerama u IDDEA sistemu utvrdili da je ta putna isprava proglašena nevažećom.

Nakon što je optuženi Bojan Roguljić korištenjem SKY ECC aplikacije za zaštićenu komunikaciju, obavijestio Ivana Mijatovića o navedenom, kao i vršio dalju komunikaciju o mjestu i vremenu sastanka u Sloveniji, optuženi Nedeljko Lubura je zloupotrijebio svoj položaj u MUP-u RS, te koristio službeno vozilo sa svjetlosnom signalizacijom, sa kojim su optuženi otišli na područje R Slovenije, preuzeli potraživano lice, te ga na taj način nezakonito i bez graničnih kontrola prevezli na područje Bosne i Hercegovine.

Lubura se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje lica iz člana 189. KZ BiH i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. KZ RS a optuženi Roguljić Bojan, krivično djelo krijumčarenja lica iz člana 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Bivši zet Dragana Lukača

Lubura je dugi niz godina bi na visokim pozicijama u policiji.

Nekada je bio načelnik Sektora kriminalističke policije nekadašnjeg Centra javne bezbjednosti Banjaluka, odnosno današnje Policijske uprave, a nakon toga je prešao u sjedište MUP-a i bio načelnik Uprave za borbu protiv terorizma i ekstemizma.

U januaru 2019. godine rješenjem tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, čiji je inače bivši zet, smijenjen je sa ove pozicije, zajedno sa Darkom Ilićem, tadašnjim načelnikom Uprave za organizovani kriminal.