Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužiteljstvo BiH

Bivši pripadnik Vojske RS-a Sabahudin Kajdić optužen za ratne zločine

sudbih tuziteljstvo bih

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske RS i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okolice, kao pripadnik Prijedorske motorizovane brigade VRS, počinio progon civilnog stanovništva kao kazneno djelo zločina protiv čovječnosti

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Sabahudina Kajdić zvanog ”Saša”, rođenog 1969. godine u Prijedoru.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske RS i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okolice, kao pripadnik Prijedorske motorizovane brigade VRS, počinio progon civilnog stanovništva kao kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

On se tereti da je, zajedno s drugim pripadnicima VRS, u julu 1992. godine, u mjestu Gornja Puharska, općina Prijedor, sudjelovao u prisilnom odvođenju dvojice civila bošnjačke nacionalnosti kojima se od tada gubi svaki trag, kao i da je sudjelovao u odvođenju i ubojstvu dvojice civila koji su nakon odvođenja iz kuća ubijeni na lokalitetu Jordan Njive.

Također, optuženi se tereti za mučenje i zastrašivanje većeg broja civila bošnjačke nacionalnosti.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.