Sanjin Sinanović

Bivši uposlenik Centralne banke traži ispitivanje krivičnih prijava dostavljenih Tužilaštvu

Sanjin Sinanovic prijavitelj korupcije-DB

Sanjin Sinanović je kazao da je podnio nekoliko krivičnih prijava protiv Centralne banke BiH zbog nepravilnosti u poslovanju

Sanjin Sinanović traži od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da ispita krivične prijave koje je podnio protiv guvernera i drugih zaposlenika Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), koje se odnose na poslovanje ove institucije, a čiji je ranije bio uposlenik, piše BIRN.

Sanjin Sinanović je kazao da je podnio nekoliko krivičnih prijava protiv Centralne banke BiH zbog nepravilnosti u poslovanju. Kako je naveo, prva se odnosi na “namješteni” tender za sanaciju Glavne jedinice Mostar – filijale Centralne banke – u iznosu od milion i po konvertibilnih maraka (KM), za koji tvrdi da ga je članica Upravnog vijeća, uz znanje guvernera i drugih članova, dodijelila bratu.

Druga krivična prijava odnosi se na, kako kaže Sinanović, tužbu investitora sa Pala protiv CBBiH, jer nisu sklopili ugovor vrijedan milion i šest stotina hiljada maraka, treća se tiče kupovine zemljišta u Sarajevu na lokaciji “Hastahana“ i izbor idejnog projekta, dok je četvrta podnesena zbog disciplinskog postupka koji je protiv njega vođen u ovoj banci, čiji je bio uposlenik.

Sinanović od danas protestuje ispred Tužilaštva BiH, gdje planira ostati mjesec dana u “antikorupcijskom“ kampu, te poziva sve građane da mu se pridruže, dodajući kako se “predmeti visoke korupcije moraju procesuirati“.

U odgovoru Centralne banke za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) se navodi kako ne postoji nijedan postupak koji se vodi protiv bilo koga iz ove institucije, te da je riječ o paušalnim i netačnim navodima kojima se “nastoji predstaviti postojanje navodnih kriminalnih radnji u ovoj instituciji“.

“Interesantno je da je Sinanović u nekoliko navrata navodio da se ništa od toga što danas radi – uključujući proteste i podnošenje krivičnih prijava – ne bi desilo, kao i da će odustati od planiranih aktivnosti, ukoliko dobije mogućnost da lično razgovora sa guvernerom Centralne banke Bosne i Hercegovine, što dodatno ide u prilog našoj tvrdnji da zapravo ove aktivnosti predstavljaju kontinuiran pritisak, prije svega na CBBiH, ali i državne institucije i pravosuđe“, navedeno je u odgovoru, kao i to Sinanović – ovim djelima – pokušava iznuditi korist za sebe.

Svi postupci javne nabavke u Centralnoj banci vode se javno, transparetno, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, uz učešće većeg broja službenika i stručnih službi CBBiH, tvrde u odgovoru.

“U konkretnim postupcima – na koje se referirate u svom upitu i od kojih Sinanović nastoji iskonstruisati kriminalne radnje – odluke je donosilo Upravno vijeće CBBiH kao najviše tijelo, a ne guverner Softić kao pojedinac, iako su sve aktivnosti Sinanovića usmjerene isključivo protiv guvernera CBBiH“, navodi se u odgovoru.

Sanjin Sinanović je krajem 2017. i početkom 2018. godine Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) prijavio sumnje u vezi s nepravilnostima u javnim nabavkama, zapošljavanju i drugim nepravilnostima u Centralnoj banci, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Krajem 2018. godine je Centralna banka, čiji je Sinanović bio uposlenik, protiv njega pokrenula disciplinske postupke, nakon čega je odlučio podnijeti zahtjev za ostvarivanje statusa “zviždača“ – koji nije dobio. Sinanović je prvo suspendiran, a prošle godine i otpušten iz Centralne banke BiH.

“Ja sam dobio pravosnažnu presudu Suda Bosne i Hercegovine da me se vrati na radno mjesto u Centralnu banku. Međutim, prije 20 dana vršilac dužnosti guvernera, Senad Softić, izbrisao je moje radno mjesto. Dakle, na takav način se postupa s presudama najviših sudskih organa, pa šta onda da očekujemo od nižih“, kaže Sinanović.

Iz Centralne banke BiH navode da je postupak pred Državnim sudom u toku i da se “donošenje presude o konačnom povratku na posao tek očekuje, zbog čega je i više nego jasan njegov- vrlo dobro vremenski isplaniran – novi javni istup“.

“Ističemo da CBBiH ne sistematizira radna mjesta po imenima i prezimenima, ne postoje predodređena ni rezervisana radna mjesta po imenu i prezimenu ni za koga. Ukoliko konačna presuda Suda BiH bude donesena u pravcu povratka Sinanovića na posao, nijedno njegovo pravo ni na koji način neće biti ugroženo“, navodi se u odgovoru Centralne banke.