Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

britanski amabasdor

Reilly: Velika Britanija predana pružanju podrške bh. pravosuđu

reilyy

Lagumdžija je novoimenovanom ambasadoru uputio riječi dobrodošlice, naglasivši pozitivno iskustvo u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Julian Reilly posjetio je danas Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).

U nastupnoj posjeti ambasador Reilly je razgovarao sa predsjednikom VSTV-a BiH Halilom Lagumdžijom o važnim pitanjima vezanim za kvalitetno i efikasno funkcionisanje pravosuđa sa posebnim osvrtom na procesuiranje predmeta organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou te na postupak imenovanja sudija i tužilaca u kontekstu izbora najboljih kandidata na pravosudne pozicije.

Lagumdžija je novoimenovanom ambasadoru uputio riječi dobrodošlice, naglasivši pozitivno iskustvo u saradnji sa Ambasadom Velike Britanije.

– Vaši stavovi i podrška očuvanju nezavisnosti pravosuđa uvijek su bili konkretni i principijelni – rekao je Lagumdžija, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Ambasador Reilly je istaknuo da je Velika Britanija u potpunosti predana pružanju podrške pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Također, naglasio je da će nastaviti podržavati VSTVBiH imajući u vidu važnost institucije u smislu očuvanja principa transparentnosti i odgovornosti koja je neophodna za kvalitetno i efikasno funkcionisanje pravosuđa.

Sastanku kojem su prisustvovali i direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić, zamjenik direktora Hajro Pošković i šef Kabineta Predsjedništva VSTV-a BiH Marjana Popović, okončan je ocjenom dosadašnjeg uspjeha saradnje između dviju institucija i najavom novih projekata, navodi se u saopćenju.