Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown podržao Našu stranku

paddy-ashdown1

Bivši Visoki predstavnik i član Doma lordova Parlamenta Ujedinjenog kraljevstva Paddy Ashdown (Pedi Ešdaun) danas je video-porukom podržao Našu stranku na lokalnim izborima upućujući poziv građanima i građankama Bosne i Hercegovine da u nedjelju 2. oktobra glasaju za Našu stranku.

“Volio bih da sam u Bosni. Nekad mi baš nedostaje. Osjećam zadovoljstvo što mogu biti sa vama danas i nastojati vas uvjeriti da glasate za Našu stranku na predstojećim izborima. Oni su, kao liberali, naša sestrinska stranka, i nema sumnje da je sadašnjoj Bosni i Hercegovini neophodna liberalna opcija. Potreban je neko sa međunarodnom vizijom, a ne oni što misle samo na svoje pozicije, svoj uticaj, svoj entitet, svoju nacionalnu skupinu ili kanton. Bosnom i Hercegovinom previše dominiraju lični politički interesi i animoziteti iz rata, a premalo pažnje se posvjećuje viziji za evropsku budućnost. Naša stranka je evropska stranka, međunarodna stranka, i radi ono što mnogi političari u Bosni i Hercegovini nisu uradili. Posvećena je promjenama u Bosni i Hercegovini koje bi državu napravile funkcionalnom i dijelom Evropske unije”, dodao je Ashdown.

“Uvijek sam govorio, i ponavljam to i sada, Bosna i Hercegovina može imati samo jednu budućnost, samo jednu, koja će joj donijeti mir i prosperitet, a to je budućnost Evropske unije. Moja je želja da političari u Bosni, svih nacionalnosti, i iz svih dijelova Bosne, postave to sebi kao primarni cilj, da postave interes građana na prvo mjesto, a ne interes stranačke mašinerije. Naša stranka će to učiniti, pa vas molim da na predstojećim izborima glasate za Našu stranku”, zaključio je Ashdown.

Lord Ashdown je među građanima Bosne i Hercegovine zapamćen kao posljednji Visoki predstavnik koji je aktivno obavljao mandat koji mu je kao nosiocu ove funkcije povjeren Dejtonskim mirovnim sporazumom. Od 2002. do 2006. godine Ashdown je donio niz zakona koji su poboljšali funkcionisanje institucija Bosne i Hercegovine, a za vrijeme njegovog mandata su smijenjeni brojni dužnosnici koji su opstruirali rad državnih institucija.

Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, Ashdown je bio jedan od najglasnijih zagovornika međunarodne intervencije. Ashdown je član i bivši lider Liberalnih demokrata, sestrinske stranke NS-a u Evropskoj alijansi liberala i demokrata. Pored Ashdowna posljednjih dana su javnu podršku Našoj stranci dali brojni aktivisti, umjetnici i privrednici.