Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući Upravnog odbora TIBiH

Blagovčanin o stanju u bh. pravosuđu: Proces vettinga jedino rješenje

Srđan Blagovčanin

U osvrtu na spomenutu inicijativu u vezi s pravosuđem, koje je, kako navodi, ‘potpuno devastirano’, Blagovčanin ističe kako je jedino rješenje to što su tražile organizacije civilnog društva, predvođene TIBiH-om, odnosno proces vettinga

Predsjedavajući Upravnog odbora Transparency International BiH (TIBiH) Srđan Blagovčanin smatra kako je “za rješavanje katastrofalnog stanja u bh. pravosuđu neophodna detaljna provjera (vetting) svih nositelja pravosudnih funkcija u BiH”.

Komentirajući novinarski upit o tome šta organizacije civilnog društva i, konkretno, TIBiH mogu učiniti da stanje u tom pogledu nakon Priebevog izvještaja (Reinhard Priebe, viši nezavisni pravni ekspert EU) krene s ‘mrtve tačke’, Blagovčanin je podsjetio na inicijativu organizacija civilnog društva za cjelovitu provjeru nositelja pravosudnih funkcija.

Kazao je, istovremeno, kako TIBiH smatra „da je Priebeov izvještaj o pravosuđu u BiH prepun opštih mjesta i ne konstatuje srž problema, a to je politička i kontrola organizovanog kriminala nad pravosuđem, ili potpuna spojenost pravosuđa s organizovanim kriminalom, o čemu, između ostalog, svjedoči imenovanje ljudi s kriminalnom prošlošću, bez da ikada iko ikome odgovara“.

– Javnost BiH imala je vrlo visoka očekivanja vezano za Priebeov izvještaj, obzirom da je on u kontekstu Sjeverne Makedonije, koji je rađen na sličan način, po nešto drugačijoj metodologiji, polučio vrlo dobre rezultate i bio generator promjena, te ukazao na ključne tačke na konkretan način – preciziro je Blagovčanin, navodeći kako se očekivalo da će ta logika biti slijeđena i u BiH, ali da se, nažalost, to nije desilo.

U osvrtu na spomenutu inicijativu u vezi s pravosuđem, koje je, kako navodi, ‘potpuno devastirano’, Blagovčanin ističe kako je jedino rješenje to što su tražile organizacije civilnog društva, predvođene TIBiH-om, odnosno proces vettinga.

Pojašnjava kako bi, u skladu s određenim procedurama, svaki nositelj pravosudne funkcije u BiH trebao biti detaljno provjeren, „po osnovu svoje veze s političkim strukturama i sa organizovanim kriminalom, te po osnovu vlastitih rezultata“.

– Nešto slično se provodi u Albaniji. Dakle ovo nisu izmislile organizacije civilnog društva, ali ovdje je bitno da pošaljemo poruku građanima da smo svjesni stanja i da još nismo došli u situaciju da zaustavimo dalje propadanje. Mi moramo početi ‘od nule’ proces izgradnje novog pravosudnog sistema BiH, jer postojeći, ne da ne funkcioniše u interesu građana, nego funkcioniše u interesu političkih struktura i organizovanog kriminala – izričit je Blagovčanin.