Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Blažević: Borit ću se za uskraćena prava Hrvata u BiH

Nositelj liste kandidata “Koalicije za premijera” u 11. izbornoj jedinici i legendarni nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević kazao je da će mu njegova pozicija, ukoliko je bude dobio, lako omogućiti da se ustrajno bori za prava uskraćena Hrvatima u dijaspori, konkretno u Bosni i Hercegovini.

To je izjavio povodom predstavljanja programa i liste kandidata “Koalicije za premijera” za 11. izbornu jedinicu za predstojeće parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj, koje je upriličeno danas u Sarajevu.

– Moj cilj je jasan, učinit ću sve da dobijem neophodan broj glasova da bi došao na poziciju i branio one čiji je interes evidentno zapostavljen – istakao je Blažević na konferenciji za novinare.

Ponovio je riječi predsjednika “Koalicije za premijera” i predsjednika stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, koji je rekao da ni Bošnjaci ni Srbi ne mogu biti zadovoljni ako su Hrvati u podređenom položaju.

Blažević je poručio da se obraćaju onima koji imaju svijest i sentiment, jer bez toga, kako je istakao, niko nije u prilici da napravi nešto humano i pravično.

Kandidat iz Sarajeva za zastupnika u Hrvatski sabor na listi “Koalicije za premijera” u 11. izbornoj jedinici, kulturni i društveni djelatnik Marijo Pejić naglasio je da je ovo prvi da je neko iz Sarajeva pozvan da bude na listi.

– Do sada se Sarajevo uvijek zaobilazilo kada je u pitanju hrvatska politika u BiH, kao i hrvatska politika u Hrvatskoj – podsjetio je Pejić.

Uvijek se, kaže, pitao šta to Hrvati u Sarajevu i BiH imaju od prava da glasaju za parlamentarne i predsjedničke izbore u Hrvatskoj te da li predstavljaju samo dodatnu glasačku masu.

Također se zapitao koliko su dosadašnji saborski zastupnici brinuli o interesima Hrvata u Sarajevu i kakav je njihov položaj te što su učinili da se on poboljša, dok, istakao je, Bandić nikada nije tretirao BiH kao dijasporu.

Pejić također smatra da BiH nije dijaspora i napominje da su Hrvati konstruktivan narod u BiH koja je njihova matična domovina, ali i da su povezani s Hrvatskom.

– Nismo dio istog političkog korpusa, ali smo dio istog nacionalnog identiteta i trebamo biti povezani kroz kulturu, sport i znanost – zaključio je Pejić.

Svi državljani Hrvatske koji žive ili privremeno borave u BiH moći će glasati za novi saziv Hrvatskog sabora u 11. izbornoj jedinici, odnosno zasebnoj izbornoj jedinici za izbor zastupnika koji biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Naklonost birača u BiH, odnosno u 11. izbornoj jedinici, nastojat će pridobiti i “Koalicija za premijera” (Lista br. 2), na čelu s predsjednikom Milanom Bandićem, a koju čine političke stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Narodna stranka – Reformisti, Novi val – Stranka razvoja, Hrvatska seljačka stranka – Stjepan Radić (HSS-SR) i Blok umirovljenika zajedno (BUZ).