Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Blic: Naser Orić do kraja sedmice na slobodi?

23/06/2015

Ratni komandant Srebrenice Naser Orić, koji je u pritvoru u Švicarskoj, naći će se na slobodi do kraja ove sedmice, saznaje srbijanski Blic.

Orić je uhapšen 10. juna na aerodromu u Bernu po srbijanskoj potjernici, a švicarski istražni organi imaju rok da u narednih pet dana donesu odluku o zahtjevu za izručenje Beogradu.

Ovaj zahtjev će, prema riječima dobro obavještenog diplomatskog izvora Blica, biti odbijen jer je Orić za zločine u Podrinju 1992. oslobođen pred Haškim tribunalom.

– Bez obzira na to što Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu ima dva nova svjedoka, inače Bošnjaka, radi se o istim događajima, tako da će odluka Švicarske biti da pusti Orića – navodi izvor Blica.

Diplomatski izvor ovog lista dalje objašnjava da Orićevo hapšenje, zatim privođenje a potom i puštanje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja u Sloveniji, britanska rezolucija o Srebrenici u UN, ali i haške peripetije oko Vojislava Šešelja treba posmatrati kao dio šire slike.

– Sve to je disciplinovanje Balkana od EU i SAD – rekao je sagovornik Blica.

Zapad želi da se posveti narastajućim problemima sa Rusijom i terorizmom, zbog čega insistira da se na zapadnom Balkanu srede stvari „jednom za svagda“. Zbog toga su političari u regionu prethodnih dana bili „testirani“, odnosno pomno se pratilo da li u kriznim situacijama šalju poruke pomirenja ili opet potpaljuju „stare vatre“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.