Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Registar otkriva podatke

Bliže se izbori: Evo ko je u KS sklopio najviše ugovora o djelu u ovoj godini

novac kalkulator racunanje
Foto: Capital.ba
Ilustracija

Fokus je analizirao podatke iz novog registra Ureda za borbu protiv korupcije. Došlo je do ogromnog skoka u sklapanju ugovora o djelu

Kantonalno javno preduzeće Centar Skenderija samo u ovoj godini odnosno od januara od jula sklopilo je 90 ugovora o djelu sa osobama koje je angažirala za različite poslove, te je time postalo rekorder u oblasti sklapanja ovakvih vrsta ugovora s radnom snagom u KS. Otkriva to analitika novog registra Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Najnoviji registar o ugovorima o djelu predstavljen je jučer, a ovaj projekat na čijem čelu je šef Ureda za borbu protiv korupcije Erduan Kafedžić podržala je Misija OSCE-a u BiH. Kako je jučer istaknuto, ugovori o djelu su prepoznati kao oblast koja nosi značajan koruptivni rizik, a prethodna analiza postojećih ugovora je ukazala na određene anomalije.

Mehanizam zapošljavanja

Kafedžić je naglasio da se ugovori o djelu mogu koristiti ukoliko zaista postoji potreba za angažmanom stručnjaka, ali ne mogu biti mehanizam zapošljavanja niti se mogu koristiti kao prikriveni ugovori o radu.

Ukupni iznosi po institucijama za ugovore o djelu

Odmah iza Centra Skenderija po sklapanju ugovora o djelu o ovoj godini je JU Narodno pozorište, koje je sklopilo ukupno 87 takvih ugovora. Na trećem mjestu je JU Bosanski kulturni centar sa 61 sklopljenim ugovorom, a na četvrtom Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS sa sklopljenim 61 ugovorom o djelu

Prema analitici ovog registra, Kantonalnoj javno preduzeće GRAS, u ovoj godini je isplatilo najveći iznos za ugovore o djelu i to 100.021 KM. Na drugom mjestu je Narodno pozorište koje je za ovu namjenu izdvojilo 98.806 KM, a na trećem mjestu Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS 98.806 KM.

Zanimljivo, u 2024. godini, u kojoj se (u oktobru) održavaju lokalni izbori, došlo je do ogromnog skoka sklapanja ugovora o djelu u odnosu na prošlu godinu. Za ugovore o djelu ukupno je do sada u ovoj godini izdvojeno 956.008 KM, dok je lani, prema analitici ovog registra, izdvojeno tek 54.959 KM. Ovaj skok potvrđuje informacije o tome da e ugovori o djelu uglavnom najviše sklapaju upravo u izbornim godinama.

Veliki skok ugovora u ovoj godini

Najviše ugovora o djelu sklopljeno je sa osobama sa srednjom stručnom spremom i to 236. dok je 159 sklopljeno sa osobama s visokom stručnom spremom.

Trošenje javnog novca

Kada je riječ o rekorderu, Centru Skenderija, vidljivo je da su mahom sklapani ugovori o djelu s osobama prilikom održavanja određenih događaja poput programa Sindikata BH Telecoma, Nacionalnog dana Irana, koncerta Nine Badrić. Ugovori o djelu su sklapani za potrebe rada u šank sali, sa hostesama i sl.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS sklapao je ugovore o djelu za radnike u operativnom centru za obračun plaća i unosa podataka, poslove u trezorskoj jedinici, kao i za poslove prilikom implementacije raznih projekata.

Registar ugovora o djelu u KS u 2024. godini

Kafedžić je jučer istaknuo da da svi važniji aspekti ugovora o djelu, kao što je trajanje angažmana, iznos naknade i drugi slični podaci trebaju biti transparentni kako bi se unio veći stepen kontrole trošenja javnog novca, što je upravo jedan od osnovnih razloga uspostavljanja Registra. Dodao je da će upravo kroz ove izvještaje biti moguće pratiti broj sklopljenih ugovora po mjesecima, što je posebno interesantno u ključnim momentima kao što su izbori, promjene vlasti i sl.