Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fikret Čančar

Najstariji pozorišni festival treba biti pri vrhu prioriteta

Fikret Čančar
FOTO: Fena

On navodi da su tokom Festivala direktori profesionalnih pozorišta u BiH uputili i Otvoreno pismo u kojem su pozvali Federalnu vladu i Vijeće ministara BiH da na ovaj Festival pogledaju malo drugačijim očima

Najstariji festival bosanskohercegovačkog pozorišta Pozorišne igre BiH u Jajcu održan je ove godine od 28. juna do 6. jula, a direktor Doma kulture Jajce te ujedno i Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine Fikret Čančar smatra da je i ove godine festival bio dobar uz bogat i zanimljv prateći program.

– Naišli smo na neke poteškoće u organizaciji Festivala i obezbjeđivanju finansijskih sredstava, što ne stavljamo u prvi plan – kazao je u razgovoru za Fenu Čančar.

On navodi da su tokom Festivala direktori profesionalnih pozorišta u BiH uputili i Otvoreno pismo u kojem su pozvali Federalnu vladu i Vijeće ministara BiH da na ovaj Festival pogledaju malo drugačijim očima.

– Očekujemo da ovo bude zaista bosanskohercegovački festival podržan od svih nivoa vlasti a ne da bude prepušten samo Općini Jajce, Domu kulture, jednim djelom nadležnom ministarstvu Srednjobosanskog kantona – mišljenja je Čančar.

Zahvalio sponzorima

On je zahvalio sponzorima, kao što su BH Pošta, BH Telecom i drugim privrednim subjektima, na pomoći u održavanju Igara.

– Očekujemo ipak od federalnih i državnih vlasti da ovaj Festival bude pri vrhu prioriteta – smatra Čančar, kazavši da očekuje da će se i oni kroz neki naredni javni poziv uključiti u finisiranje ovog najstarijeg festivala bh. profesionalnih pozorišta te da će ga prepoznati.

Komentarišući podršku profesionalnih pozorišta Festivalu, Čančar je istaknuo da je ona značajna, posebno zato što su je potpisala gotova sva pozorišta u BiH.

On je naveo da nije pristalica otvorenih pisama, ali ovo pismo smatra jednom dobrom inicijativom.

– Nadam se da će polučiti rezultat koji se očekuje – podvukao je u razgovoru za Fenu direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar.