Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

visoki predstavnk eu

Borell o Orbanovom susretu s Putinom: “Nema pravo zastupanja EU”

viktor orban
Foto: Pixsell

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost naglašava da Orban nije dobio nikakav mandat od EU Vijeća za posjet Moskvi

Šokantana posjeta premijera Mađarske Viktora Orbana Moskvi, samo pet dana nakon što je ta zemlja preuzela predsjedavanje Evropskom unijom, je izazvao buru reakcija u Briselu. Iako se očekivalo da će Mađarska predsjedavati kao iskreni posrednik između EU zemalja, i ostaviti po strani nacionalnu poziciju, čini se da je Orban odlučio suprotno.

Kako bi se distancirali od Orbana u EU su poručili da on, iako predsjedavajući, nema ovlasti nastupati u odnosima s trećim zemljama u ime Evropske unije.

U saopštenju za medije visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, koji je i šef zajedničke vanjske politike unije, je rekao da je ovaj posjet isključivo u okviru bilateralnih odnosa između Mađarske i Rusije.

– Mađarska trenutno obnaša funkciju rotirajućeg predsjedavanja Vijećem do 31. decembra 2024. godine. To joj ne daje za pravo bilo kakvo zastupanje unije u vanjskoj politici jer je to ovlast predsjednika Evropskog vijeća na nivou šefova država ili vlada i visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost na nivou ministara – poručio je Borrell.

Orban nije dobio nikakav mandat

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost naglašava da Orban nije dobio nikakav mandat od EU Vijeća za posjet Moskvi.

– Stav EU o ruskom činu agresije protiv Ukrajinu je iznesen u brojnom zaključcima Vijeća. Taj stav isključuje kontakte između EU i predsjednika Putina. Mađarski premijer stoga ne predstavlja EU u bilo kakvom smislu. Uz to vrijedno je spomenuti da je predsjednik Putin optužen od strane Međunarodnog krivičnog suda i uhidbeni nalog je objavljen zbog njegove uloge u prisilnoj deportaciji djece iz Ukrajine u Rusiju – stoji u saopštenju visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella.