Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bliži se 10. godišnjica kad je nauka položila oružje pred Konakovićem

BiH

dino_k

Aktuelni premijer Kantona Sarajevo Elmedin Dino Konaković, proteklih je dana zaokupljen mijenjanjem stranačkog dresa. Konaković je odlučio da mu SDA “više nije potrebna”. To presvlačenje Konaković danima po medijima pravda borbom protiv kriminala u redovima stranke iz čijih je redova dogurao do premijerske fotelje (doduše, nikako da spomene konkretna imena).

Slušajući Konakovića, stiče se utisak da se radi o najpoštenijem i najstručnijem političaru kojeg je Sarajevo ikada iznjedrilo. Konaković danima ponavlja kako se on zalaže za stručne kadrove, a ne podobne.

Tu dolazimo do dileme, da li se pod “stručne kadrove” podrazumjevaju ljudi koji su do svoje stručne spreme stigli na “Konakovićev način” ili onaj “malo teži”…

Dobra je ovo prilika, svojevrsna godišnjica, jubilej, da se podsjetimo kako je Konaković stekao svoje stručno zvanje. Zvanje sportskog menadžera.

U arhivi Infobiroa, kojoj Fokus.ba ima pristup, pronašli smo tekst o Konakovićevom akademskom usponu. Priča je objavljena 17. 10. 2008. u magazinu “Dani” pod naslovom “Imam ključ od fakulteta”….

“Ko se, uostalom, ne bi ponosio kandidatom koji je u roku od godinu i po uspio završiti dvogodišnji studij?! Konaković je i pored svojih profesionalnih obaveza očito vrlo marljivo učio pa je ispite s Više trenerske škole, koju je upisao 2004/2005, polagao bukvalno u razmacima od jednog do dva dana! Tako je, kako svjedoči njegov index, devet najvažnijih ispita položio u samo jednom mjesecu, tačnije od 8. do 22. juna 2006. Kakvih mjesec – trinaest dana!

Predmet Menadžment ljudskih resursa polaže 8. juna devetkom, a potom slijede desetke, 11., 13., 14. te 16. juna. Bit će da se potom umorio – 17. juna mu prosjek kvari predmet Jezička kultura – polaže je osmicom.

Sutradan je već boljega raspoloženja, pa Sportski menadžment završava devetkom, a potom čitav studij okončava 22. osmicom i desetkom! Međutim, ovaj neviđeni uspjeh nije ništa ako ga usporedimo s načinom na koji Konaković apsolvira Bolonjski proces.

Kada, naredne godine, Sarajevski univerzitet “uvodi” Bolonju na fakultete, a Izet Rađo omogućava studentima Više trenerske škole da uz polaganje još samo jedne godine dobiju stepen visoke stručne spreme – Konaković postaje primjer briljantnog akademskog pregalaštva. Od dvanaest predmeta, deset ih polaže desetkom, i to u rekordnom roku: od 4. do 29. februara 2008!

Taman na vrijeme da kao najuspješniji student generacije, s tek stečenim zvanjem sportskog menadžera, krene u izbornu kampanju. SDA ponosno predstavlja svog akademskog kandidata: onaj ko sve ispite položi u roku od jednog mjeseca, po najnovijem, bolonjskom, konceptu, uistinu zavređje slogan “za sarajevskog načelnika, na evropskom putu”. No, glasači u općini Centar (ni)su prepoznali tada evropski kvalitet”…


INFOBIRO Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Za korištenje ove usluge i kupovinu tekstova, potrebno je da posjedujete neku od mogućih vremenskih opcija pretplate na INFOBIRO sa odgovarajućim brojem kredita za download textova.

Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.