BiH

radnici aluminija

Blokada M-17 do ponoći: “Jelka nam je rekla da sjednice nema i da možemo komotno ići”

09/07/2019
FOTO: Bljesak.info

Iako je nastao potpuni haos u saobraćaju te kilometarske kolone, radnici propuštaju vozila sa starcima i malom djecom

”Nismo uspjeli do 14 sati osigurati nastavak isporuke električne energije za Aluminij i večeras u ponoć se Aluminij gasi”, potvrdio je direktor ovog preduzeća Dražen Pandža.

Radnici Aluminija blokirali su magistralni put M-17 u blizini tunela Salakovac nakon što su jutros blokirali skoro četiri sata tu prometnicu južno od Mostara.

Kako je potvrđeno za portal Bljesak.info, radnici će blokirati saobraćaj sve do ponoći kada je predviđeno gašenje mostarske tvornice. Nagađalo se i o blokadama zgrade federalnih institucija i središnjice HDZ-a BiH u Mostaru ali se od toga odustalo.

Aluminij je dobio pismo u kojem ga se obavještava o isključenju s naponske mreže, a radnike su obišli Nevenko Herceg i Ljubo Bešlić, premijer HNK-a i mostarski gradonačelnik.

Bešlić je rekao kako mu je federalni premijer Fadil Novalić rekao kako će sjednica Vlade Federacije BiH o Aluminiju biti održana u petak.

Kako je potvrđeno, Aluminij je dobio pismo od Nezavisnog operatora sistema (NOS) u kojem stoji kako će im struja biti isključena danas što znači da bi ovo mogao biti konačan kraj poduzeća koje se, bez novog opskrbljivača struje, a njega službeno još nema, pogoni gase u ponoć.

Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata Aluminija, rekao je kako radnici nemaju potpunu sliku. ‘

‘Direktori su rekli da od toga nema ništa. Jelka (Milićević, ministrica finansija FBiH, op.a.) je izjavila da nikakve vanredne sjednice neće biti i da možemo komotno ići”, rekao je Bebek.

Naglasio je kako im doprinosi nisu uplaćeni 16 mjeseci.

Komentari

Autor: Bljesak.info

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.