Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tijelo osuđeno na propast

Blokada za blokadom: Ponovo propala sjednica Grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH

radna grupa fotka 30.6. (1)

Ovo je drugi put zaredom da ne može zasjedati parlamentarno tijelo kojeg čini i pozicija i opozicija

Sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH koja je bila zakazana za danas održana je tek dvadesetak minuta, te je prekinuta.

A. DUČIĆ

Ovo je drugi put put zaredom da ne može zasjedati parlamentarno tijelo kojeg čini i pozicija i opozicija a zbog nedolaska pojedinih na sjednicu.

Kako saznajemo, danas na sjednicu prvobitno nisu došla četiri parlamentarca, odnosno ministra i to Nenad Stevandić, Sredoje Nović, Saša Magazinović i Staša Košarac.

No, nakon znatnog zakašnjenja na sjednici se ipak pojavio Košarac. Ipak, Košarac nije prisustvovao ni 20 minuta te je sjednicu napustio. Zbog nedostatka kvoruma, sjednica je prekinuta.

Član Interresorne radne grupe i državni parlamentarac Damir Arnaut rekao je za Fokus.ba kako vladajuće stranke imaju dvije trećine svojih članova u ovoj grupi i upravo zbog toga stalno nema kvoruma budući da uglavnom njihovi članovi stalno izostaju.

-Opozicija je redovna, iako sa svoja četiri člana ne možemo utjecati na odluke – rekao je Arnaut.
Inače, Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH konstituirana je 11. maja i treba da predloži izmjene Izbornog zakonda Parlamentu BiH, a to je trenutno možda i krucijalni uvjet za BiH da krene naprijed prema EU.

Da je to tako svjedoči veliko interesovanje i pritisak međunarodnih zvaničnika da do kraja godine BiH usvoji potrebne izmjene Izbornog zakona kako bi se implementirale presude Evropskog suda i Ustavnog suda BiH kojima je utvrđena diskriminacija.

Međutim, upravo je odgađanje sjednice Interresorne radne grupe 23. juna potvrdilo da rad ovog četranestočlanog tijela mogu blokirati tri člana iz Doma naroda. Treba naglasiti da i sami poslovnik kojeg je usvojila Interresorna radna grupa omoguće blokade i nepostizanje samo cilja zbog kojeg je ova radna grupa i formirana.